Главният прокурор Иван Гешев и министрите на правосъдието и на вътрешните работи - Младен Маринов и Данаил Кирилов са гавазите на Делян Пеевски. Те са и негови адвокати и подчинени. 

Това заяви в студиото на бТВ съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, ден след "масовото плажуване" на ивицата край т.нар. летен сарай на Ахмед Доган. Иванов призова за незабавната им оставка - както и за тази на цялото правителство и анонсира протести, организирани от ДБ, докато това не стане.

Както е известно, вчера хиляди се събраха в парк "Росенец" с единствената цел - да достигнат до плажа до резиденцията, за да покажат, че никой не може да си присвоява държавна територия - в случая - почетният председател на ДПС. За демонстрацацията, която събра хиляди, бе надлежно уведомена общината в Бургас, както и МВР. Още от предната вечер обаче активисти на ДПС бяха извозвани с автобуси към резиденцията и така в деня на "масовото плажуване" се оказа, че на място е струпана многохилядна жива сила - да брани имението на Доган. В резултат МВР спря законния протест, въпреки призивите на кмета на Бургас Димитър Николов хората да бъдат допуснати до ивицата. Силите на реда допуснаха и двете групи да се струпат на отстояние 50-ина метра, което създаде предпоставки за сблъсъци. След блокади, физически сблъсъци с полицията, телефонни обаждания - плажуващите бяха отведени по алтернативен път до брега - без да се срещат с активистите на ДПС.

"Тези действия на полицията бяха абсолютно излишни - имаше път, по който да се стигне без да се влезе в сблъсък с хората от ДПС", посочи днес Христо Иванов. И допълни: "Виждаме много тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява поне МВР. Пускаме сигнал до прокуратурата за възпрепятстване на законен протест. Ние видяхме, че ГЕРБ не управлява това министерство."

По думите му става въпрос за "целенасочен план на Делян Пеевски" - да се допуснат двете групи хора на едно и също място, за да се "предизвика поредното етническо противопоставяне".

Иванов разказа за интересен епизод - как насред демонстрацията, когато напрежението с недопускането на "плажуващите" ескалира, премиерът Бойко Борисов е звъннал, за да поиска оставката на местното ръководство на МВР, но титулярът Младен Маринов отказал. 

"Младен Маринов трябва да бъде изхвърлен от това министерство моментално!", призова Иванов. И изброи: министърът бил човек, който не се подчинява на собствената си партия, служи на ДПС, а полицията бие невинни младежи по протестите.

Иванов коментира и фейсбук поста на страницата на правосъдния министър Кирилов, в който той иронизира акцията по "плажуването", определя съпредседателя на ДП като "СпонджБоп Квадратните гащи" и пр.:

"Правосъдният министър става институционален адвокат на интересите на ДПС и Ахмед Доган. Това означава, че правителството е затънало до гуша в интересите на Пеевски, до гуша. Гешев - също. Главният прокурор, правосъдният министър, вътрешният министър - това всичкото са гавазите на Пеевски. Адвокати и подчинени на Пеевски и Доган - очаквам оставка."

А конкретно по адрес на обвинител номер едно Иванов посочи:

"Поведението на тази мутра, която инсталираха за главен прокурор, който не се държи като главен прокурор, а като гавазин на Пеевски, дестабилизира държавата."

Тези думи бяха в отговор на въпрос дали предсрочни избори няма да дестабилизират държавата.

Самият Борисов късно снощи, насред протестите на Ларгото, излезе с видеообръщение, в което посочи, че няма намерение да подава оставка. И пак видя съглашателство на всички срещу ГЕРБ - на ДБ, президентът Румен Радев, ДПС.

"Някакви конспиративни теории, това означава, че този човек губи връзка с реалността. ГЕРБ трябва да мине през избори", заяви по повода лидерът на "Да, България".

Иванов разказа как вчера Борисов му се обадил и с обещанието да му предостави всички документи за "Лукойл" и за пристанище "Росенец" - заради разследване на ДБ отказва ли се България от своя митнически суверенитет.

В студиото бе и активистът Ивайло Мирчев. Двамата с Иванов дадоха заявка, че ДБ ще инициира серия от протести. 

"И няма да спрем докато това правителство не подаде оставка. Време е за избори", обявиха.