"Мандатът на Радев ще остане в историята като изцяло провален.

"Действията му ни подсказват, че крие нещо".

Това заяви в ефира на Нова тв президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев по адрес на наследника си на "Дондуков" 2 Румен Радев.

По думите на Плевнелиев "това, което се случва, сме го виждали и преди - граждани протестират, доколкото това се случва по един демократичен начин. В протестите участват и политици, провокатори - също сме виждали". Факт, в мандата на самия Плевнелиев се случваха протестите срещу кабинета "Орешарски", в които протести участваха и активисти на ГЕРБ, а самият Плевнелиев бе обявил, че снема доверие от правителството.

"Големият проблем е в действията на президента Радев. Президентът е човекът, който търси хаоса в държавата. Имам своето обяснение за неговите действия, които са опасни. Държавният глава трябва да търси помирение в обществото. Радев търси конфронтация", коментира днес президентът (2012-2017).

Очакванията му били, че държавният глава "ще продължи с действията си". Защото:

"Това му изнася. Никакви приоритети, никаква ангажираност към различни каузи, никаква външна и вътрешна политическа дейност. Управлението му беше само общи приказки, плюене по институциите, парламента и по България. Радев е умен и вижда, че мандатът му е към края си и няма какво да отчете."

Бившият регионален министър в първия кабинет "Борисов" посъветва и Радев, след като говори за върховенството на закона, да знае, че то се крепи на институции и правила.

"Румен Радев не е първият, който е проверяван от прокуратурата. Аз бях две години подложен на тежки проверки. Президентът Първанов също. Действията на Радев ни подсказват, че крие нещо. Той отказва да съдейства на прокуратурата, а търси оставки. Нито един друг държавен глава, не е действал така. Той е загърбил всички правила на демократичната държавност", заподозря Плевнелиев.

И накрая прогнозира, че няма да има предсрочни парламентарни избори.