Проблемът с нарастващия брой заразени с COVID-19 се политизира. Политиците го използват за собствените си интереси. Моля, оставете ни да работим.

За това призова доц. Ангел Кунчев, зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и главен здравен инспектор в интервю за БНР.

На въпрос къде изпуснахме мерките и от отличници в овладяването на заразата ситуацията вече е с обратен знак, доц. Кунчев очерта два проблема, единият от които политическият.

"Това, което виждам, никак не ми харесва. В момента виждам две основни заплахи - два проблема. Единият е, че самото население психологически обяснимо, но медицински вредно, прие в голяма степен този проблем или за решен, или за маловажен. Което доведе до интензивност на контактите, неспазване на мерките. Затова върнахме малко по-строг контрол. Очевидно на хората им омръзна и не им се занимава вече с този вирус, само че на него му се занимава с тях", очерта единият проблем Кунчев.

И продължи с втория:

"Това е едната опасност. А другата е политизирането на проблема. От нищо друго не ме е страх толкова много, защото имам в 25-годишния си опит няколко случая... намеси ли се политиката в едно нещо, обикновено резултатите не са много добри. Всеки си го използва от гледна точка на неговите си интерси, в резултат на което няма да се прави това, което трябва, а това, което е угодно на някого."

След което призова политиците да оставят щаба да работи.

"Аз моля всички лидери в този момент да оставят чисто медицинската страна на въпроса.

Наслушах се на какво ли не. Възмутен съм от някои иначе авторитетни лица, които излизат, говорят".

Той се възмути от сметките, които циркулират из социалните мрежи - като например - ниският брой инфектирани при взети за база случаите на коронавирус на българо-гръцката граница.

"По дяволите, за какво ми е на мен или на Министерство на здравеопазването да изкарваме по-нисък процент. Ние три месеца се обяснявахме защо не правим достатъчно тестове. Оставете ни да работим и да се справим с този проблем, а ако не се справяме - сменяме щаба с хора, на които вярвате. Това също е някакъв изход", заяви емоционално членът на НОЩ.

Заяви още, че го притеснява броят на приетите в болница, "защото за тези хора е въпрос на живот и смърт". По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.

Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла":

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението."