Миналата седмица президентът Доналд Тръмп помилва осъдения на 3 години и 4 месеца затвор Роджър Стоун. Стоун е бивш политически съветник и негов приятел. Той е един от помощниците на президента и е признат за виновен по обвинения, свързани с разследвания на американското министерство на правосъдието за намеса на Русия в подкрепа на изборната кампания на Тръмп през 2016 г.

Как Белият дом опрадва промилването на осъдения Стоун и пренебрегнаванито на съда? Аргументите са "Роджър Стоун е жертва на измамата за руска намеса, която левицата и нейните съюзници в медиите продължават с години в опит да подкопаят президентството на Тръмп. Ето защо безконтролните прокурори на Робърт Мълър, отчаяно търсещи вниманието, за да компенсират неуспешното разследване, насочиха вниманието си към г-н Стоун".

Това е класически Доналд Тръмп - пример за феодалeн тип владетел, който не зачита никакви други власти, а не за избран президент на една от най-великите републики в света, който вярва в разделението на властите и се съобразява с него. Дотук обаче с Америка! Връщам се в България и искам да ви кажа "Бъдете готови за разпадането на правовата държава, реалната парламентарна демокрация и за разделението на властите у нас!". Защо?

България е в изключително напреднал етап на феодализация на държавата. Разбира се, този процес има своите политически лица - тези, които в последните две десетилетия управляват у нас. Не искам обаче да соча никого с пръст и да го набеждавам за виновен! Защо? Първо, защото това е работа на г-н главния прокурор и аз нямам право да му я върша. Второ, защото общата ни отговорност и общото движение на обществото ни към автокрация и феодализирани институции е проблем, за който сме отговорни всички.

Имаме парламент, в който стана традиция да се създават лобистки поправки в частна полза, а не закони в публична полза. Кой го избра този парламент? Ние, избирателите.

Имаме изпълнителна власт, която от две десетилетия играе на принципа "аз на теб, ти на мен" и която налага принципа на вярност към онбашията, а не към публичната позиция. Кой одобрява и прилага такъв модел на политика? Пак ние - избирателите.

Имаме напълно независима и безконтролна прокуратура, която не носи отговорност пред никого за работата си и която позовава действията си на политически тези и виждания. Кой системно отказва да притисне политиците за реформи в съдебната власт? Пак ние, избирателите!

Единственото, което правим от години е да псуваме властта, ако не сме облагодетелствани от нея или да си траем, ако сме свързани с нея. Извинявам се за написаното на всеки, който не е в горните две категории хора и винаги е бил на честна позиция.

В момента у нас се развива политическа криза, която вместо решения произвежда партийно-политически разделения, които обслужват конюнктурата. В нормална обстановка партийно-политически разделения са естествени, важни и полезни за обществото. Те показват, че България е свободна държава, а не фашистко или комунистическо общество. В момент на масови протести против олигархията, злоупотребите с власт обаче, партизацията на протеста ще доведе единствено до замитане на проблемите под килима.

Какво се случва? Управляващите игнорират обвиненията на обществото и политизират обективните си провали. Отказват да признаят, че огромната част от общественото напрежение идва от начина им на управление. Опозицията в лицето на БСП се надява, че протестите ще бутнат махалото наляво и тя ще вземе властта. Това е същата опозиция, която заедно с управляващите произведе настоящото статукво в прокуратурата и съдебната система. Тази опозиция - БСП, не вижда проблеми в прокуратурата и в съдебната власт, а само в правителството! Тя не критикува г-н Иван Гешев, черен й е само Бойко Борисов.

Настоящите граждански протести не са място за Корнелия Нинова, Румен Петков и редица други храненици на политическото статукво в България. Това разбира се не значи, че българските социалисти нямат право да протестират. Имат такива като Крум Зарков и Александър Симов, а не почетните членове и редовни посетители на мръсния килер на българската партокрация. 

Не виждам място на протеста и за фашисти, нацисти, комунисти, русофили, отлюспени патриоти и т.н. Те нямат политическо знание и не могат да дадат нищо полезно за развитието на България. Настоящите протести не са за власт! Това, което обединява хората, които протестират е да кажат, че им е писнало тези, които са на власт да си правят услуги, да си раздават привилегии и да ограничават обществото. На хората им е писнало за властта да има само моркови, а за обществото тояга!

Сега, големият въпрос е – как от тези протести да произведем нещо полезно?

Ако целта на битката срещу главния прокурор и срещу правителството на г-н Борисов е някой да поеме контрол върху държавата на принципа "стани да седна", тогава тази битка може да изчака и да се случи по правилата на политическата конкуренция на редовни избори. 

Ако обаче битката е за правила, за намаляване на голямата корумпирана държава, която мачка хората на всички нива и краде нацията ни, тази битка не може да чака. Тя е най-важното нещо, което имаме да правим.

Не можем да заличим различията по между си, да се "обединим" по принцип. За обединение трябва да има ясни и конкретни цели. "Големите враждуващи страни" - главният прокурор, президентът, ГЕРБ, БСП, ДПС, извънпарламентарната десница и всички останали, подредени от двете страни на конфликта, не могат да бъдат обективни. Не ги виня, само предупреждавам, че когато едно общество изчерпи политическите възможности за разговор и постигане на компромис, тогава остава само една възможност - някой да победи със сила!

И на мен не ми харесват действията на главния прокурор, защото той се държи като политик. Това обаче не ме прави негов враг. Смятам също, че президентът каза важни неща, но категорично прекали като използва квалификации като "мафия". 

Смятам също да си обера негативите като кажа, че г-н Христо Иванов за пръв път от много време свърши нещо полезно, макар да го направи помпозно. Забиването на националния флаг на доказано незаконния "частния" плаж, стопанисван от фирмата, която обслужва г-н Доган е много евтино политическо действие, нали знаем това? Трябва ли да размахваме националното знаме при всяка политическа акция? Според мен не! Тези дни г-н Христо Иванов обаче бе полезен с акцията си. 

Защо? Ами защото за окупацията на плажа на "Росенец" е писано много пъти в медиите! Вижте публикацията "Как собственикът на "Догансарай" взе плажа на... "летния сарай" в Росенец” в Клуб Z от 17.05.2017 г. Тогава главен прокурор бе г-н Цацаров, не г-н Гешев. И какво? Някой да реагира. Кучетата си лаеха, керванът си вървеше. Ако президентът, премиерът и главният прокурор бяха реагирали на такива новини в медиите, когато трябваше, днес нямаше да се налага хората да си рискуват здравето в разгара на коронавирус кризата.

Години наред обаче медийните шпицкоманди на властта (на всяка власт) и послушните й уеб сайтове и телевизии, изместват информационния поток, заливат ни с други "по-важни новини" и ни казват, че за всичко е виновен Иван Костов. Хора, Иван Костов не е на власт от 20 години! И тия дето го размахват като политическо плашило не са му сърбали попарата, нищо лошо не са видяли от него. Сърбаха му я десните избиратели, защото разцепи десницата. Това обаче е друга история.

Апропо, г-н Христо Иванов, който днес е положителен герой, преди 4 години беше отрицателен. Той не само бе част от същата тази власт, която управлява днес, но изостави съмишлениците си от другите десни и реформистки партии като отказа предизборна коалиция и разцепи дясното на парчета. Да, г-н Иванов не твърди, че е "десен", заявява се като борец против корупцията. Добре, съгласен съм. 

Заради него обаче в този парламент няма адекватна дясна, бореща се срещу корупцията, "нормална" или както искате да я наречете според симпатиите си, парламентарна група. Извинете, че не му вярвам, че сега се бори за справедливост! Да съм ясен, не съм политически трол на г-н Христо Иванов, не го отричам, не го очерням. Просто припомням факти. Дано да си е взел поука от миналите си грешки.

Да се върна на проблема обаче. Сега е важно да не губим момента и да започнем веднага да реформираме разумно и доколкото може държавата си. Никое крайно виждане как да изглежда България няма да спечели, освен с гражданска война. Никой не иска такава! Трябва ни съгласие, колко и невъзможно, трудно, грозно и отвратително да е то. Сигурно звучи шокиращо, но през 1865 г. Конгресът на САЩ отменя робството не само заради ценности и убеждения. Редица от конгресмените, гласували "за", правят това, защото са получили подкуп. Бих казал, че това е бил свещен акт на корупция. Ако цената на свободата за десетки милиони хора е 20 или 200 да вземат рушвет, това е справедлив рушвет.

У нас мнозинството хора са се вкопчили в държавата и сучат от бюджета. Големият въпрос е как с тези протести да направим положителна стъпка към промяната на модела на функциониране на държавата. Голяма част от протестиращите искат да свалят правителството. Аз искам да предложа нещо друго - не сменяйте онбашията. Стиснете го здраво, притиснете го да прави това, което искате. Нека се фокусираме върху конкретни решения на конкретни проблеми сега. Нека поставим конкретни искания, дори да не вярваме на тази власт. Нека я "пържим" на бавен огън, за да изпълни това, което искаме.

Едно от нещата със сигурност е да има машинно гласуване и 100% прозрачен изборен процес. Друго важно нещо е да натиснем правителството да премахне бързо всички безмислени ограничения върху бизнеса, да махне излишните такси, декларации и всякакви други затруднения, от които печелят десетки впили се във държавната власт рушветчийски фирми и фирмички. Тук електронен подпис, там това разрешително, онази бумага и т.н. Нека също да опростим веднага тежестта, която финансовото министерство и НАП поставят върху бизнеса – оборотни ведомости, безмислени процедури, касови апарати за електронни плащания и десетките други безмислици, с които властта тормози малкия семеен бизнес и гражданите.

Идват избори, на които ще сменим формално властта! Важно е сега да решим част от натрупаните с години проблеми. Важно е да знаем какво искаме - да решим старите проблеми с каквито и да е политици или да доведем на власт нови политици и да оставим старите проблеми? Ако доведем нови политици, които да запазят старите проблеми, тогава ще произведем още по-голям проблем! 

Държавата ще продължи да се уголемява, а отделният човек ще продължи да се смалява. Когато държавата е голяма, а човекът е малък , законът става привилегия на властта, а хората губят свободата си.