Едно напред, две назад. Такава е ситуацията с опитите на здравното министерство да затвори заведенията на закрито като превенция срещу разпространението на коронавируса. След като преди два дни заради скока на новоинфектираните от над 200 души Кирил Ананиев издаде заповед за затваряне на барове и дискотеки, които не са на открито, сега предстои поредна промяна - забраната отпада.

Това се разбра днес от думите на зам.-министър Жени Начева.

Условието обаче било на човек да се полага по 1 квадратен метър. По думите на Начева браншовиците били поели ангажимент да се спазват специални противоепидемични мерки, които са били представени на Ананиев. Но какви са те - към момента остава неясно. Начева обясни днес тази непоследователност в действията на здравните власти с това, че... до момента нямало конкретни правила за работата на заведенията.

Отпадането на "ембаргото" (което се случва за втори път) идва след разпространената вчера позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ), в която се иска барове и дискотеки на закрито да продължат да работят. Обосновката, разбира се, е икономическата криза, която COVID-19 предизвиква и в този бранш. Още вчера от БАЗ са провели срещи с министър Кирил Ананиев. Среща е имало и днес.

"Нощните заведения са част от нашата общност и предлагат развлекателен продукт на изключително високо ниво. С тях са свързани и много съпътстващи услуги и бизнеси - музиканти, артисти, танцьори, диджей, охранители, таксиметрови услуги, дринк енд драйв, доставчици на ток, вода, интернет, алкохол, храна, комсумативи, почистващи фирми и т.н.

Всеки бизнес търпи загуби в следствие на кризата, но не считаме, че е редно нощните заведения да понесат толкова сериозна тежест. За тях не работи нито мярката 60/40, нито има намалена ставка на ДДС, нито някой е получил грант до момента. За тях са само сметките, вноските по кредитите и наемите", заявяват от асоциацията, като тук се има предвид намаленият извънредно ДДС за бизнеса от 20 на 9 на сто", заявяват оттам.

Оттам намекват и че протестите и други масови събития от тези дни са по-опасни от ходенето на дискотека.

"С оглед масовите събития от последните два дни, у нас се затвърждава убеждението, че не развлекателният сектор е най-рисков", посочват.

И обясняват също така, че получавали множество въпроси, като:

"Колко са заразени в нощните заведения и колко от тях са в болница или починали? А колко са в множество други рискови сфери, които от уважение към труда на работещите в тях не бихме желали да споменаваме поименно? Или колко заразени сезонни работници са се върнали от гурбет в претъпканите самолети от Европа и каква част от клъстерите са пламнали от тях?"

А днес, редом до Начева, председателят на БАЗ Ричард Алибегов заяви:

"Всички заведения са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават. Не мислим, че ние сме развъдник на заразата."

Не можело обаче заведенията да се затварят през 7 дни, 80 000 души щели да останат без работа - допълни.

Ситуацията е на практика дежа вю, след като и миналия месец Ананиев издаде заповед за затваряне на дискотеките на закртито. Последва спешна среща при премиера от страна на бранша и на следващия ден заповедта беше отменена, като тогава от БАЗ посочиха, че била станала "техническа грешка".