Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от Движението и бизнесмен Делян Пеевски вече са без охрана от Националната служба за охрана (НСО).

Това съобщиха от пресцентъра на партията. Според информацията двамата сами са се отказали от държавната охрана, като не става ясно дали е преди или след като премиерът разпореди това. Посочва се обаче причината - "принципалът" на службата.

"От 11 юли 2020 година, по тяхно желание, Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган и народният представител от ДПС г-н Делян Пеевски не са охранявани от Националната служба за охрана. 

Вчера г-н Доган и г-н Пеевски заявиха волята си да се откажат от охрана от НСО, поради недоверието си в Принципала на Службата, който я употреби политически, компрометирайки професионализма на Националната служба за охрана", се посочва в съобщението.

Както е известно, вчера по разпореждане на премиера Бойко Борисов трябваше да се свика извънредно заседание на междуведомствената комсия, която определя кой получава охрана от НСО. В нея влизат началникът на НСО (който е председател), главният секретар на МВР и председателят на ДАНС (като членове).

Главният секретар на МВР и председателят на ДАНС са били инструктирани да вземат решение да се свали охраната от НСО на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Малко след това обаче Нова телевизия обяви, че според нейни източници Доган и Пеевски сами поискали да се откажат от услугите на НСО, която ги пази от години.

Първоначалният план бе междуведомствената комисия да се събере в понеделник в 10 ч., но това се е променило след съвещание при министър-председателя. Президентът Румен Радев настоя за свикването й и вземане на решение по отношение на охраната на Доган и Пеевски още в сряда - ден след акостирането на Христо Иванов на плаж "Росенец", когато не бе допуснат от служители на НСО до плажа. 

Любопитното в целия казус е, че покрай случая "Росенец" президент и премиер започнаха да си прехвърлят топката - кой носи отговорност за службата. Както Борисов заявяваше, че цялата отговорност е на Радев, който се води принципал на службата, а от ГЕРБ твърдяха, че от началника на НСО зависи кои ще са охраняваните извън задължителния списък лица, така и именно той разпореди на подопечните му ДАНС и МВР сваляне на тази охрана.

Покрай скандала оставка подаде началникът на НСО ген. Красимир Станчев.