"Славия" би "Лудогорец" с 3:1, зае третото място в Първа лига и ще играе бараж за Лига Европа срещу "Ботев" (Пловдив) след седмица. Това стана възможно и заради загубата на "Левски" от "Локомотив" (Пловдив) на "Герена" - 1:2 след обрат. "Сините" са аут от евротурнирите.

А ЦСКА-София разгроми "Берое" с 5:0 и е втори.

Това се случи в последния кръг от първата шестица на шампионата, с което той приключва. Идната седмица остава да се изиграят баража за Европа и двубоите за попълване на групата.

"Лудогорец" записа загуба през сезона - единствената, така няма да подобри рекорда на ЦСКА от 36 поредни мача без поражение, поставен в края на 80-те години.

В крайното класиране "орлите" останаха със 72 точки, ЦСКА-София има 59, "Славия" - 55, "Левски" - 53, Локомотив" - 53 и "Берое" 49.

"Левски" - "Локомотив" (Пловдив) 1:2

Годината започна кошмарно за "сините" - извън терена, а при преполовяването й положението на всички фронтове изглежда плачевно. Тази вечер "Левски" не успя да победи отбор, в който липсваха деветима футболисти - заради COVID-19.

Те отново започнаха добре - Насиру Мохамед откри в 5-ата минута. Станислав Костов удари греда, а "Левски" имаше и други добри атаки. В 33-тата обаче вратарят Георги Георгиев допусна грешка при центриране и Доминик Малонга изравни.

След почивката тимът на Георги Тодоров направи много малко в атака. И бе наказан - Малонга се възползва от ново статично положение за 2:1 в 75-ата. "Локомотив" просто реализира положенията си в мач, в който не играеше за нищо, само за чест.

"Славия" - "Лудогорец" 3:1

Явно ваканционно настроение беше обзело отбора от Разград, още повече след връчената титла през седмицата. Павел Върба заложи на много резерви, но това не обезценява страхотната победа за "Славия".

Домакините реализираха красиви голове. Филип Кръстев, продаден на белгийския "Ломел" - сателит на "Манчестър Сити", откри ефектно в 12-ата минута. Защитникът Христо Попадийн се включи в атака и удвои с чудесна комбинация в 29-ата. 

В 35-ата минута играчи на двата отбора се спречкаха край страничната линия, имаше бутане и крещене, а Сисиньо удари съперник и получи червен картон. Тук за "Лудогорец" стана трудно, а ситуацията се утежни в 45-ата, когато Радослав Кирилов ефектно реализира за 3:0 с удар от въздуха.

В 73-тата Дан Битон намали, а и "Славия" намали оборотите след почивката. Тимът от "Овча Купел" взе бронзовите медали - за първи път от 1997 г. насам.

ЦСКА-София - "Берое" 5:0

Добър край на сезона за "червените". А "Берое" разочарова тотално, след като до този кръг изглеждаше като отборът в най-добра форма от първата шестица във втората фаза.

"Червените" пометоха съперника с голове на Евандро (4-ата), Валентин Антов (24-ата), Тиаго Родригеш (70-ата от дузпа и 77-ата) и Али Соу (81-ата).

Преди началото на двубоя беше почетен Димитър Пенев, който навърши днес 75 години. Той получи букет цветя и подаръци. ЦСКА-София се раздели с Рубен Пинто и Едвин Джеси, наградени с почетни плакети. И двамата изиграха последния си мач за отбора. Джеси почти сигурно отива в "Бешикташ".