Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала днес министъра на транспорта Росен Желязков да започне "незабавна проверка" на концесионния договор на пристанищен терминал "Росенец".

ВАП е организирала преписка на основание правото си да упражнява всякакъв надзор за законност - чл.145, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

В най-кратък срок МТИТС следва да предостави на върховните прокурори концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора, инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора съгласно т.5.2. от решение на Министерски съвет № 172/22.03.2011 г. за определяне на концесионер. Както и информация за предварителни съгласувания и одобрения съгласно т. 10.2.5. от решението на МС и информация за извършван от страна на МТИТС контрол по изпълнение на концесионния договор.

Проверката на ВАП на строителството в парка "Росенец" продължава, подчертават от прокуратурата.

Всъщност прокуратурата иска проверка на решение на Министерски съвет за отдаване на концесия от 22 март 2011 г. То е за "предоставяне на концесия за услуга върху пристанищен терминал Росенец, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас". Това е псистанището, което се намира в близост до т.нар. летен сарай на Ахмед Доган, но от другата страна на носа. Ето как изглежда на картата от Агенцията по кадастър: 

Ограденото в синьо е пристанище "Росенец", отдадено на концесия от МС през 2011 г. - според идентификатора на имота, описан в решението за концесия. Снимка Агенция по геодезия, картография и кадастър

Концесията беше взета от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, като е важно да се подчертая, че сделката е сключена по искане на компанията, която е собственик на зоната за съхраняване на товари. Концесията е предоставена за 35 години, а на прост език "Лукойл" се задължава да управлява и поддържа обекта, както и да се извършва всички пристанищни услуги. 

Цалото решение на Министерския съвет от 2011 г., по което прокуратурата иска проверка, изглежда така: 

 

 

Основната идея на властта тогава е да се даде възможност на частни капитали да се грижат за съоръженията, като се очакват реинвестиции и ремонтни дейности. 

Припомняме, че в края на август миналата година "Лукойл" подписа договор за ремонт на пристанището с обединение от строителни компании, водено от небеизвестната "Джи Пи Груп". Общата стойност на дейностите е оценана на 30 млн. лв. без ДДС. С тези пари трябва да се модернизират кейовете 1, 2 и 3 на съотвения терминал в Росенец. 

Обединението, спечелило търга, е било и единственият кандидат в него. Крайната дата за предаването на обекта като готов е в края на август на следващата година.

През последните седмици от извънпарламентарната "Демократична България" неколкократно се опитваха да стигнат до плажа пред резиденцията на Ахмед Доган в "Росенец", но бяха блокирани от служители на Националната служба за охрана. През изминалия уикенд активисти се събраха в опит да се доберат до плажа. Първоначално НСО се опита да блокира пътя дотам и по въздух, и по вода, но това решение бе отменено, а началникът на институцията подаде оставка. В крайна сметка симпатизанти на ДПС бяха докарани, за да проведат протест в защита на почетния лидер на ДПС. Това доведе до спиране на активистите и гражданите от полицията с тезата, че предотвратяват евентуално етническо напрежение.