Валят декларации - главният прокурор не е сам и не е изоставен на произвола! 

Тази сутрин колективът на Специализираната прокуратура и Асоциацията на прокурорите, а вчера и Камарата на следователите, които изпращаха горещи писма на подкрепа още докато Иван Гешев бе "само" кандидат за главен прокурор (макар и единствен), сега отново твърдо застават зад него.

Двете независими профсъюзни организации са се активирали в два поредни дни - вчера и днес, като прокурорите пишат освен до обичайните адресати, и до Европейската комисия, Европейската прокуратура, до посолствата на държавите членки на ЕС, включително и до... президента, срещу когото всъщност е насочено изявлението им.

В декларацията се възразява "срещу опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния", но за всеки случай се напомня, че "функцията за повдигане на обвинения на лицата, извършили престъпления, е от изключителната компетентност на Прокуратурата".

В декларациите - може би по съвпадение - има цели пасажи от обичайно повтаряните от самия Иван Гешев, със същите изразни средства:

- за "желанията на различни политически и олигархични кръгове за поставянето на Прокуратурата под контрол";

- че "Прокуратурата на Република България винаги стриктно и принципно ще изпълнява своите конституционни и законови отговорности и задължения и никога няма да бъде поставена на колене";

- че "при осъществяване на функциите и задълженията си всички прокурори се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение" (на няколко места);

- а пък политически лица правят опити да "се намесят в работата на прокуратурата и манипулативно да отправят внушения и твърдения за неправомерни действия на магистрати при изпълнение на служебните им задължения".

Има и фрази за бъдещето на децата ни.

И, разбира се, въпреки пълната аполитичност и въпреки упреците към политическото говорене, в декларацията на Спецпрокурорите пише:

"Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на Главния прокурор, реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции." 

И още:

"Категорично считаме, че изявлението на обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава - независимост на съдебната власт."

Оттам напомнят дори текстовете на клетвите на президента и на всеки прокурор.

Пускаме и трите документа, разпространни от пресцентъра на Гешев:

Ето становището на Асоциация на прокурорите:

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България остро и категорично възразява срещу опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния.

Един от основните стълбове, около които се изгражда всяка правова и демократична държава, е принципът на разделението на властите. Съгласно Конституцията и българското законодателство Прокуратурата на Република България е неделима част от съдебната власт. Именно това място е гаранция срещу опитите за отслабване на българската прокуратура, срещу стремежите да й бъде оказвано нерегламентирано влияние и натиск, срещу желанията на различни политически и олигархични кръгове за поставянето на Прокуратурата под контрол.

Функцията за повдигане на обвинения на лицата, извършили престъпления, е от изключителната компетентност на Прокуратурата. Само и единствено наблюдаващите конкретните дела прокурори, на базата на събраните доказателства, на закона и на своето вътрешно убеждение, решават кой да бъде привлечен към наказателна отговорност. Никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице, няма право и не следва да се намесва в тази суверенна прокурорска дейност! По същия начин, никой не следва да се намесва и в работата на независимия български съд, който е единственият орган, който да взема решения относно виновността на привлечените към наказателна отговорност лица.

Изказваме своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения.

ПРОКУРОРИТЕ НЕ СА МУТРИ! Прокурорите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи, стоят на  пътя на мафията и мутрите и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани. Прокурорите са преди всичко хора, които милеят за нашата родина България и полагат всекидневни усилия за защита на законността и справедливостта. Осъждаме всички опити да бъде принизен и очернен техният труд!

Прокуратурата на Република България винаги стриктно и принципно ще изпълнява своите конституционни и законови отговорности и задължения и никога няма да бъде поставена на колене пред политически, олигархични, икономически или криминални кръгове!

В условията на безпрецедентна световна пандемия и очертаваща се тежка икономическа криза българското общество има нужда от единство, мъдрост и здрав разум, а не от разделение и хаос.

Призоваваме всички институции, политически субекти и медии към отговорно поведение! Езикът на омразата и стремежът за извличане на евтини политически дивиденти са пагубни!

Нека всички ние заедно да градим държавността, да спазваме разделението на властите и да уважаваме българските закони и институции! Само така ще изградим модерно и демократично общество и ще превърнем България в просперираща европейска държава. Носим отговорност за това пред цялото българско общество, пред самите себе си и пред нашите деца.

Ето и пуснатия веднага след това документ със заглавие "Декларация в подкрепа" от Специализираната прокуратура:

Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България,чрез които се утвърждава демократичната правова държава.Наред с това в ЗСВ изрично е посочено,че съдебната власт е независима държавна власт, която защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата,а правосъдието  се осъществява в името на народа. При осъществяване на функциите и задълженията си всички прокурори от Специализирана прокуратура се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение, ето защо остро се противопоставяме срещу всички изявления от страна на политически лица,които се опитат да се намесят в работата на прокуратурата и манипулативно да отправят внушения и твърдения за неправомерни действия на магистрати при изпълнение на служебните им задължения.

Категорично се противопоставяме и на отправеното искане на Президента на Република България за оставка на Главния прокурор,тъй като същото влиза в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт.

Президентът е висш орган и символ на държавността.Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения. Една от трите основни функции на президента е арбитражната,чиято цел е осигуряване на нормални взаимоотношения между държавните органи при осъществяване на властта.Обръщенията на президента по естеството си са политически актове,посредством които се взема отношение  по важни въпроси от външната или вътрешната политика.Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на Главния прокурор, реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции. Това е така, тъй като целта би могла да бъде всяка друга,но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи.Ако не искаме да се озовем на погрешен път не следва да забравяме,че демократичния идеал не дефинира демократичната реалност и че демокрацията се заражда и оформя от взаимните влияния между нейните идеали и нейната действителност,както и от подтика на една задължителност и съпротивата на едно съществуване.

Всеки един магистрат от Специализирана прокуратура е положил следната клетва: “Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!"

Встъпвайки в длъжност президентът на Република България  също е положил клетва цит.: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." 

Задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да „раздава право“ съгласно действащите в страната закони. Законодателството (чл. 10, ал. 1 от ЗСВ) предвижда като правило, че съдебното производство по наказателни дела е триинстанционно- първоинстанционно, въззивно и касационно, освен ако в закон не е предвидено друго. Според разпоредбата на чл.143 от ЗСВ всички актове и действия на прокурора могат да бъдат обжалвани пред непосредствено по-горестоящата прокуратура, освен ако подлежат на съдебен контрол. По-горестоящият по длъжност прокурор може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи. Писмените разпореждания на съответния по-горестоящ по длъжност прокурор са задължителни за подчинените му прокурори.

Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост,произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост, не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето й от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта. Тази  независимост е принцип на правовата държава. При решаването на преписките и делата магистратите се водят от вътрешното си убеждение и закона. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено необходимите условия за свободното от натиск въздействие при решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет е предназначен да им гарантира  независимост, при извършване на служебните  действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно,пълно и всестранно разследване.

Извършвайки действия по разследването,в служебни помещения находящи се в сградата на президентството, магистратите от Специализирана прокуратура са се водили единствено и само от закона, следвайки единствено и само осигуряване на обективно, всестранно и пълно разследване по образувано досъдебно производство.

Категорично считаме,че изявлението на обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения,с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт.

Заявяваме ,че магистратите от Специализирана прокуратура спазваме законите и Конституцията на Република България и ненарушаваме положената от всеки един от нас клетва,но у нас остава съмнението,че призовавайки народа с думите „да изчистим мутрите от прокуратурата“ президентът на Република България е пристъпил положената клетва.

А това е становището на Камарата на следователите, които, разбира се, точно както и гореизредените, до един са подчинени на главния прокурор:

Декларация на Камара на следователите в Република България

По повод безпрецедентната обстановка в страната, ние от Управителния съвет на Камара на следователите в България /КСБ/, като сдружение за защита  на независимостта и професионалните интереси на следователите, остро възразяваме срещу опитите Прокуратурата да бъде въвлечена в политически борби и скандали, целящи дискредитирането на институцията, статута на българските магистрати и независимостта на съдебната власт.

Като най-представителната съсловна организация в системата на съдебната власт, чиито приоритети са утвърждаване законността и противодействие на престъпността, защита правата на човека и интересите на гражданското общество, сме особено бдителни към опитите за намеса върху дейността на правоприлагащите органи. Считаме, че разследванията, водени от Прокуратурата на Република България, от която следователите са част и извършените по тях действия са на принципна основа и произтичат единствено и само от Закона, независимо от разследваните лица, ведомствата и институциите, които те представляват. Навежданите през последните дни, чрез изявления на политици, твърдения за неравнопоставеност и избирателност при провеждане на разследвания срещу лица, заемащи високи държавни длъжности, се явяват директен опит за намеса в независимостта на Прокуратурата и поставянето й в ситуация на зависимост от политически субекти.

Следим с безпокойство изявленията на държавния глава Румен Радев през последните дни, в които той открито нападна действията на правоприлагаците органи. В серия от политически изказвания - „Прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии“, „Нежеланието на прокуратурата да види сигналите за огромна корупция и грабеж на държавни средства издава страх и зависимости“ заяви, че не вярва на прокуратурата и поиска оставката на главния прокурор. Подобни изявления и то от президентската институция не само, че дават лош сигнал за държавността, но и говорят за незачитане разделението на властите, като основен принцип на правовата държава. Считаме, че тези изявления накърняват престижа на Държавата, институциите и в частност цялата съдебна власт, освен във вътрешен план, така и пред международните ни партньори.

В този смисъл остро възразяваме срещу политическия натиск, целящ да предизвика скандал и политическа криза в страната, външна намеса в работата на независимата съдебна власт и поставяне под съмнение професионалните ни действия при утвърждаване законността, противодействието на престъпността и защита на гражданските права и интереси. Наред е това от КСБ не приемаме твърденията на отделни политици, квалифициращи ни като част от „хунтата“ и „мафията“ в съдебната система.

Призоваваме всички институции, политически субекти и медии да отстояват разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти в страната и да не допускат институционални и междуличностни конфликти!

По-късно през деня буквално заваляха познатите декларации за подкрепа - от Оряхово, Перник, Враца, Пловдив Кърджали, Варна и мн. др.... Всички те могат да бъдат видени тук.