"Парадоксът е, че този, който дойде на власт с анти-Доган риторика, може да загуби властта си заради тежката зависимост от сарайския властелин на порциите."

Това се казва в позиция на Лютви Местан, лидер на партия ДОСТ. Местан припомня, че Борисов спечели първия си управленски мандат с помощта на Доган и прочутата му реплика, че той разпределя порциите в държавата. Тогава хората масово са гласували за ГЕРБ и са очаквали, че той ще въздаде справедливост и ще накаже корумпираните.

"Борисов не покри това очакване. Това в политиката не се прощава", изтъква Местан.

Той допълва, че осъществяването на конституционно право на свободен достъп "до плаж публична държавна собственост не може да се квалифицира като заплаха за когото и да е".

"В това число и за този, който го е узурпирал под закрилата на държавни и общински власти", заявява Местан.

Според него Доган не се е защитил, а е предупредил:

"Внимавайте! Ще правя каквото си искам, ще свалям демократично избрани правителства, ще строя зимни и летни сараи, есенни и пролетни даже; ще купувам лодки, яхти, ТЕЦ-ове, че и летящи чинии, стига да поискам. Аз съм субектът на властта. Аз разпределям порциите. Дори без власт пак съм субектът на властта. Защото освен явна има и сива задкулисна власт. Това е моята територия. Тук аз съм Царят и затова съм Недосегаем. Извън и над закона. И ако някой се осмели с дрън-дрън принципи като върховенство на закона да ми потърси отговорност, за кратко време ще мобилизирам не 3, а 30 хиляди, ако се налага, и 300 хиляди и тогава ще стане страшно за етническия мир."

Според Местан всичко това е "безспирен 30-годишен рекет".

"Мотивът, който изправи протестиращите граждани срещу летния сарай, не е етнически, затова и не станахме свидетели на прояви на етническа нетолерантност от тяхна страна. Христо Иванов и водените от него са наясно, че цяло едно малцинство не може да бъде дамгосано с вече обществено нетърпимите действия на една партийна клика, готова да етнизира всеки казус като най-краен механизъм за своя защита. “Да не стане Катуница“; “Да не стане Сребреница“ са част от репликите, чути в ефир от “Догановите защитници“, с които повторно и дефинитивно се определя цената на етническия мир – корупция и безнаказаност. Висока, но, оказва се, платима цена. Тук аналогията с българската народна максима за зелника е неизбежна. Само че когато зелникът е общественото благо, държавната хазна, вината наистина е на този, който го дава. Затова относно Росенец на Борисов и на Бургаския му кмет, никак не им отива ролята на “Ни лук ял, ни лук мирисал“. Те носят пряка отговорност за създаването на този минианклав като част от по-големия руски анклав на "Лукойл", казва още Местан.

 Според него редица български правителства са били в "тежка зависимост от Сараите".