bTV завежда дело срещу вестника на Делян Пеевски - "Телеграф", и собственика на efbet Цветомир Найденов, а директорът на новините на телевизията Венелин Петков и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян - срещу съпредседателя на управляващата малка коалиция "Обединени патриоти" - Валери Симеонов.

Това е втората серия от дела, която медията завежда за "разпространявани неверни, непроверени клеветнически и обидни журналистически материали, в които се ползваха цитати или вметки по изявления на ответника Цветомир Найденов, надграждаха се или се изопачаваха" по неин адрес, като първата серия бе срещу сайта "Блиц" и пак срещу Найденов.

Делото на Петков и Хекимян срещу Симеонов е заради неговите твърдения, отправени многократно публично - че са "корумпирани".

Както е известно, срещу bTV се води война на различни фронтове, в т.ч. институционална, която стана особено осезаема, след като в ефира й от Дубай се включи бизнесменът с 18 обвинения у нас - Васил Божков. И отправи първите си обвинения към властта, започвайки с показване на разменяните есемеси с лицето Vladi Goranov. Общият лайтмотив за всички е, че медията е "платена" от Божков. Премиерът Бойко Борисов дори я нарече "Божков тв", финансовият министър Владислав Горанов отказа да отговори на въпросите на журналист на медията той ли е Vladi Goranov, обявявайки, че това било "нездрав интерес". Подобни изказвания по адрес на телевизията имаше и лидерът на НФСБ. Публикации в този дух пък имаше в редица вестници и сайтове, свързвани и свързани с депутата от ДПС.

"Това се отрази на доброто име, търговско реноме и затрудни контактите ни с нашите рекламодатели, продуценти, контрагенти и зрителска аудитория", посочват от bTV.

"Телеграф"

Оттам са проследили серия от публикации във вестника на Пеевски за периода май-юни (за по-малко от месец). Става въпрос за материали, повечето от които на заглавната страница, в които се говори за връзки между бТВ, Божков, бившия банкер и също обвиняем у нас беглец в чужбина - Цветан Василев, съиздателя на "Икономедиа" и любим "герой" в медиите на Пеевски - Иво Прокопиев, и др.

Като например заглавието: "Бившият му съдружник Цветомир Найденов разкри: bTV оплетена в паяжината на Божков и БГ Мадоф",  съпроводено с колаж от снимка на Цветан Василев и Васил Божков в питейно заведение, снимка на мъж, назован Барак Алон, и отдолу – снимка на г-н главния изпълнителен директор на bTV Media Group Флориан Скала с текст на червен фон "Хазартният бос водил медийния шеф и афериста на острови и в Куршавел". Тези твърдения Найденов, партньор на Божков в "Еврофутбол" от две десетилетия, отправяше от трибуната на различни медии.

В друг материал се отправят твърдения като следното: "зад влиянието на Божков в bTV стоял международният аферист Барак Алон, който свързал хазартния бос с шефа на медията Флориан Скала. Публицистичните предавания в телевизията, в това число сутрешният блок на bTV, пък се доказаха като важна брънка от целия "мейнстрийм" за продуциране на дезинформация и фалшиви новини, създаден от Иво Прокопиев."

Както й: "хазартният бос е организирал брутални партита само за най-отбрани гости, които, както се вижда, сега му се отплащат щедро, давайки му трибуна в телевизията, която самият премиер Бойко Борисов нарече Божков тв."

"Видимо настъпи колебание в творческата нагласа  на служителите. Усеща се безпокойство и напрежение. Зад всеки наш интелектуален продукт стоят цели екипи от утвърдени от години и заслужили признание журналисти, водещи, за да предоставят обективна, безпристрастна информация на обществото и особено по дискутиран въпрос. Авторът и разпространителят увреждат и доброто име, чест и достойнство на г-н Флориан Скала в качеството му на представител на дружеството. Неговото име седи първо в Търговския регистър. Зад него е марката бТВ и всички служители на медията и ръководни органи. Неверните твърдения внасят смут и нежелание за работа у контрагентите на дружеството", заявяват от медията.

Валери Симеонов

Искът срещу Симеонов е за твърденията му, че Цветомир Найденов е разказал историята си за Божков на бТВ, но от медията не я публикували. Както е известно, партньорът на Божков е формалният автор на сигнала срещу него, от който последва отнемането на лотарийния бизнес на собственика на "Нове холдинг" и 18-те обвинения. Това според Симеонов било корупция и укриване на информация за корупция.

В ефира на БНТ съпредседателят на ОП заяви: "Ми откъде знаете, че няма корумпирани тв водещи?" Помолен да назове конкретни имена, ако отправя такива обвинения, посочи: "Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, които на 15 декември им е казана цялата история на Найденови. Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва."

Същите обвинения към бТВ отправи малко преди това самият Цветомир Найденов по време на участие в блока. Голяма част от ефирното време бе заето с упрека му, че още в средата на декември е занесъл в телевизията документи по сигнала срещу Божков, но това не било излъчено. Водещият тогава му обясни, че медиите не са пощенски кутии и не публикуват или излъчват непроверена информация. Защо Симеонов обвинява Хекимян и Петков в укриване на информация за злоупотреби, което е наказуемо - не е ясно - предвид факта, че Найденови са сезирали сами обвинението и по това време имаха трибуна в редица медии, пред които разказваха за този сигнал.

Симеонов повтаря и развива тези твърдения и в последващи изявления пред други медии, като Нова тв и в славославещия властта сайт "Пик", както и от трибуната на Народното събрание. 

"Тези актове увреждат пряко честта и достойнството на двамата ищци. Характерът, интензитетът и силата на това увреждане в очите на публиката са такива, че са разчетени като недопустимо посегателство и пряко упражняване на преса върху свободната журналистика и предизвикват силен обществен резонанс. Той е намерил прочит, тълкуване и израз в публично оповестените становища на различни авторитетни и влиятелни обществени и професионални организации", заявяват от бТВ.

И припомнят, че според класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото "България през 2018 и 2019 г. "запазва" незавидното 111-о място и се нарежда между такива държави като Ангола, Боливия, Мали".