Европейската централна банка публикува днес централните курсове на задължителна интервенция за българския лев и за хърватската куна според правилата на валутно-курсовия механизъм. Новината беше очаквана и идва само 3 дни след като централната банка съобщи, че България и Хърватия са приети в т.нар. чакалня на еврозоната. 

Курсовете влизат в сила от днес и за левът ще имат следните измерения: ЕЦБ ще се намеси, ако родната валута падне до 1,66246 лв. за едно евро или ако скочи до 2,24920 лв. за едно евро. Числата са очаквани на фона на правилата на ERM II. 

Припомняме, че България влиза в чакалнята с курс от 1,95583, какъвто беше и до момента. Правилата обаче казват, че левът има право на лента на колебание от плюс или минус 15 % от курсът към датата на влизането. Тоест - при по-голяма ножица ЕЦБ трябва да се намеси за стабилизация на валутата. Публикуваните днес числа се вместват в тази 15-процентна граница. 

В съобщението на ЕЦБ се допълва, че ставките за интервенция са договорени между централата във Франкфурт и Българската народна банка. 

Накратко - този инвервенционен курс поставя граници, в които левът може да се колебае, но да не пада под зададените параметри. Именно през минималните две години, които страната ще прекара в ERM II, тези флуктуации трябва да останат в рамките на публикуваните днес числа. Към момента  няма основание да се смята, че левът ще бъде подложен на такъв натиск. 

Ако пък интервенция се наложи, тя се прави през покупко-продажба на валута. Операцията се координира от ЕЦБ и БНБ.

Опрелени са интервенционните курсове и за хърватската куна, и за датската крона, при която стойностите остават непромени.

България и Хърватия трябва да работят още, за да приемат еврото

В същото време Фабио Панета - членът на борда на Европейската централна банка, заяви днес, че България и Хърватия все още трябва да работят за да оправят техните икономики и за подобряване на техните институции, преди да се присъединят към еврото, цитиран от Ройтерс и БНР. 

"Реформите, предприети от двете държави, няма да оправят всички дисбаланси и уязвимости, пред които са изправени, като е необходим по-голям напредък за подобряване на управлението, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите", посочва в днешната си реч Панета.