29-годишният Димитър Педев, пребит от полицаи по време на антиправителствения протест в петък, е с обвинение за хулиганство по чл. 325, ал. 2 от НК, съобщи "Де факто".

Педев е един от двамата протестиращи, чието участие в протестите завърши с престой в спешното отделение на "Пирогов". Майката на младежа разказа тази сутрин как не е била уведомена за ареста или хоспитализацията му, издирвала го е цяло денонощие, и го е открила "подут, насинен, в състояние, непоносимо за една майка".

Димитър е получил тежки удари по главата, не помни инцидента ясно, обясни майка му. Първоначално тя не е допусната до него, после е установила, че той е заключен с белезници на болничното легло в "Пирогов".

След участието й в телевизията тази сутрин, СДВР-София реагира - с абсурдни коментари от директорът Георги Хаджиев, който заяви:

"Няма как към настоящия момент да ви кажа дали е бит или не е бит."

Според него Педев бил задържан за "изключително грубо и непристойно поведение", както срещу органите на МВР, които опитвали да го предупредят многократно, така и срещу друг гражданин. Това е станало около 21,30 ч на Орлов мост, факт, който потвърди и адвокатът му Христо Ботев пред "Де факто".

"Надявам се белезниците в болницата да бъдат свалени", отбелязва защитникът.

Очаквало се първоначално прокуратурата да поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", но в крайна сметка му е определена парична гаранция - 1000 лв.

Ботев нямал информация дали има разследване за полицейско насилие. Хаджиев от СДВР твърди, че такова вече е започнало, но днес заяви, че ще е нужен месец за него.

Ако бъде признат за виновен, пребитият младеж го очаква до 5 години затвор.

Още един младеж бе бит жестоко от полицаи на протеста в петък, но в района на Министерски съвет и президенството. Неговият случай по-трудно може да бъде оспорен, тъй като бе частично заснет от други протестиращи.