За пети пореден ден в София хиляди излязоха на протест срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. Демонстрациите започнаха в следобедните часове. 

Освен в столицата, протести има днес и в още 10 областни града. Стотина души скандират и пред сградата на общината в Пловдив - срещу правителството и главния прокурор. В града под тепетата обаче се очаква мащабният протест да е в четвъртък. Символично - той ще е на площад Съединение. Протести има и в Хасково, Шумен, Варна, Бургас, Русе, Сливен.

Около 17 ч започна събирането на протестиращи на обичайното място - пред президенството в началото на бул. "Дондуков" в центъра на града. Там се чуха и заявки, че протести ще има и пред Висшия съдебен съвет - заради това, че "21 джуджета" са инсталирали "каскет" за главен прокурор. И пред хотел "Берлин". 

От "Дондуков" обаче протестиращите не тръгнаха по обичайния маршрут - към Народното събрание, "Орлов мост" и обратно. Вместо това организаторите на протеста - т.нар. "Отровно трио", Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков - призоваха за друг тип протестиране. А именно - организирано и повсеместно гражданско неподчинение, подготовка за национална стачка и блокиране на странат където и както е възможно.

За целта те откриват телефон и имейл адрес, на който всеки ще може да пише и да казва какво може да направи - "Аз съм от Крива бара, мога да блокирам гарата този и този ден", даде пример Хаджигенов.

Днес на "първа линия" пред Министерски съвет не са тежковъоръжени жандармеристи, а редови полицаи с жилетки "антиконфликт".

Около 20 ч. стана ясно, че и днес в тълпата има провокатори, след като бяха хвърлени няколко димки. За момента обаче протестът е спокоен и няма индикации за предстоящо насилие. 

 

Втори протест обаче започна пред сградата на МВР на ул. "6-ти септември" около 18 ч. Той бе организиран от извънпарламентарната "Демократична България" срещу полицейското насилие и действията на МВР. Искането е за оставката и на вътрешния министър Младен Маринов.. Повод за това са случаите на побой от страна на полицаите през предишните протестни дни. Двама младежи пострадаха в петък вечерта, след като провокатори започнаха да замерят полицията с предмети, а тя отвърна на отбрани жертви от протеста с още повече насилие. 

Около 600-700 души се събраха пред сградата на МВР и поискаха оставката на Маринов - както заради побоищата в София, така и заради съботния протест в парк "Росенец" на черноморското крайбрежие, в който граждани тръгнаха да плажуват на плажа пред имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Но бяха спряни от жандармерията, за разлика от симпатизантите на ДПС, допуснати до плажната ивица, която по закон не може да бъде частна собственост.

Около 19 ч протестът пред МВР се пренасочи към "триъгълника на властта" - площад "Независимост", и се сля със събралите се вече няколко хиляди души.

Скандиранията са познатите - "Оставка!", "Гешев е позор!", "Мутрите вън!".