Григор Димитров е дал отрицателна проба за коронавируса, обяви самият той в инстаграм. Най-добрият ни тенисист съобщи, че е заразен на 21 юни, когато PCR тестът му, даден в Монте Карло, се оказа позитивен. 

Часове по-рано той напусна с неразположение турнира "Адрия" в Задар, Хърватия. Турът и неговият организатор Новак Джокович бяха критикувани заради липсата на мерки в Белград и Задар, а надпреварата беше прекратена. Преди дни световният № 1 и съпругата му също обявиха, че са излекувани.

„Току-що получих страхотна новина от лекаря ми в Монако, че съм с отрицателен тест за COVID-19. Благодаря ви за подкрепата през последните седмици, в които бях под карантина. Очаквам с нетърпение скоро да се върна към тренировките, за да се подготвя за турнирите на твърди кортове в САЩ“, гласи постът на Гришо.

Покрай Димитров се оказаха заразени треньорът му Кристиан Гро и рехабилитаторът Алгис Христов. И двамата вече са се възстановили. Заразата подмина всички останали контактни с бившия № 3 в света в родния му град Хасково, където той прекара два дни.

Дни след като стана ясно, че българинът носи инфекцията, бащата на Новак Джокович - Сърджан, го обвини, че се "появил заразен отнякъде", отказал да се тества в Задар и нанесъл "голяма вреда" на Хърватия, Сърбия и неговото семейство, което се беше нагърбило с "Адрия тур".

Георги Стоименов, мениджърът на първата ни ракета, опроверга твърдението за отказано изследване - по думите му такова не е предлагано на Димитров.

Част от тенис общността защити Григор и насочи гнева си към Джокович заради неспазването на противоепидемичните протоколи при организиране на спортни събития. В Белград и Задар имаше публични прояви, демонстративни мачове по футбол и баскетбол, зрители на кортовете, никакви ограничения, дискотека, концерти, масови откривания... 

Онзи ден Новак Джокович обяви, че критиките към него са били "лов на вещици". Междувременно, подобно на България, заразата пламна в Сърбия, а в Белград има демонстрации и безредици срещу връщане на строгите мерки.

Сезонът в тениса се подновява във Вашингтон на 14 август. За края на месеца е планиран турнирът от Големия шлем US Open в Ню Йорк. Някои от големите в спорта, начело с Джокович, изразяват опасения дали ще участват.

След Задар положителни тестове дадоха Григор Димитров, Кристиан Гро, Алгис Христов (и двамата от екипа на българина), Борна Чорич, Виктор Троицки и половинката му, Новак Джокович и неговата съпруга, треньорът му Горан Иванишевич... В САЩ позитивен бе Франсис Тиафо.