Австрийските власти забраняват от 15 до 31 юли пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на COVID-19, съобщават ТАСС и БТА. Решението беше публикувано тази нощ с постановление на австрийското министерство на социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите. 

С постановлението се забраняват полетите още от Египет, Сърбия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Румъния и Молдова. До 31 юли се удължава и забраната за пътническите полети от Русия, Украйна, Беларус, Великобритания, Иран, Китай, Португалия и Швеция. С решението на австрийските власти от забранителния списък се изважда италианската провинция Ломбардия.

Постановлението не се отнася до товарните полети, полетите за репатриране, санитарната авиация и тези, свързани с държавните интереси на Австрия. 

През юни Австрия обяви отварянето на границите си за 32 европейски страни и възобновяването на въздушните връзки. На 1 юли обаче за първи път след май дневният брой на новоустановените случаи на коронавирус в Австрия надхвърли 100 души. Дотогава в продължение на два месеца този показател беше в рамките на 30-40 души. Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер изрази безпокойство от развитието на ситуацията, а в някои австрийски региони беше върнато изискването за задължително носене на маска в обществените сгради.