Актуалният въпрос днес е могат ли БСП и "Демократична България" да се обединят, за да свалят ГЕРБ. Лично Корнелия Нинова поиска подкрепа от всички, без оглед на политическите им пристрастия. Както се казва - няма нищо невъзможно.

Ето какво трябва да направят социалистите:

1. Да се извинят за това, че във втория мандат на Борисов депутатите на БСП, заедно с тези на ГЕРБ и ДПС. запазиха непокътнат безконтролния статут на главния прокурор при гласуваните тогава промени в Конституцията. Да признаят, че това е било грешка и че при следващ случай ще постъпят различно.

2. Да се извинят за това, че в третия мандат на Борисов техните хора във ВСС, заедно с тези на ГЕРБ и ДПС, избраха настоящия главен прокурор. И да не се оправдават, че съдебната власт е независима. Всички знаем, че не е.

3. Да изпратят до прокуратурата в писмена форма въпросите, които не посмяха да зададат на Иван Гешев, когато преди няколко седмици той представи отчета си в парламента. Един от тях би могъл да бъде следният - защо според вас. г-н Гешев, Васил Божков и Цветан Василев и дори Иво Прокопиев са олигарси, а Делян Пеевски - просто депутат от ДПС.

4. Да разкритикуват Борисов за това, че в третия си мандат унижи България пред целия свят, като се извини публично на Владимир Путин, че проектът "Южен поток" се провали заради европейските правила. За онези, които са забравили - това действие на Борисов бе посрещнато с възторг от иначе опозиционната БСП.

5. Да обещаят публично, че повече няма да се събират пред паметника на Съветската армия с повод и без повод. Същия паметник, който ГЕРБ охранява с полиция. Да заявят, че повече няма да празнуват 9 септември 1944 г. в името на националното помирение. Така, както десните не празнуват и дори през ум не им минава да празнуват 9 юни 1923 г. или 19 май 1934 г.

Президентът, вместо да размахва юмруци пред тълпата, също би могъл да свърши някоя полезна работа. Например:

1. Да внесе промени в Конституцията, които да променят безконтролния статут на главния прокурор. Той обеща такива промени преди няколко месеца, дори започна консултации, но после сякаш забрави за тях.

2. Да декларира, че повече няма да ходи на парада в Москва на 9 май. Особено ако там няма нито един лидер на държава от ЕС или НАТО.

Всичко това може да изглежда като заяждане на дребно. Но всъщност очертава цивилизационния избор на България, който социалистите формално не отричат, но с действията си много често нарушават. Не става дума просто за политически пристрастия. Топката е в полето на БСП не само защото е втората по брой гласове партия, а и защото тя има много повече прегрешения във вид на залитания към ГЕРБ, безконтролната прокуратурата и Евразия.

Към "Демократична България" може да има много критики, но едно е сигурно - те са единствената формация, която твърдо отстоява върховенството на закона и евроатлантическата ни ориентация. Вярно, част от тях бяха в коалиция с ГЕРБ и дори министри на Борисов, Но те подадоха оставки и излязоха в опозиция в мига, в който опитът им за реална съдебна реформа бе провален от ГЕРБ, БСП и ДПС (вж т. 1 от препоръките към БСП).

Ако БСП направи всичко това, пак не е сигурно, че ще привлече "Демократична България" и нейните привърженици. Но би било добро начало.