Великобритания излезе с окончателно решение за ролята на Huawei в изграждането на 5G мрежата на Острова, съобщи БиБиСи.

След множество призиви от САЩ да отреже напълно китайската компания, която според американците е пряко подчинена на Китайската комунистическа партия и ползвана за шпионаж, Обединеното кралство най-накрая взе решение да послуша своя съюзник.

Причината обаче не е толкова в притесненията за сигурността по отношение на Huawei, а във факта, че санкциите на САЩ срещу компанията пречат на китайците да произвеждат чиповете си сами и трябва да изнасят производството им при трети лица.

Според новата политика хардуерът на Huawei трябва да бъде постепенно заменен до 2027 г. Причината за дългия период е, че вече много елементи от мрежата са с части на китайската компания и бързото им премахване ще предизвика неизбежно изоставане от световните тенденции.

В добавка телекомите на Острова нямат право да купуват нова техника от Huawei след 31 декември тази година.

[[nid:99029]]

Това ще излезе скъпо на британците - от Huawei са лидери на пазара и заради ниските си цени. Общата цена за подмяна на компонентите до 2027 г. се изчислява на 2 млрд. британски лири, или 2,2 млрд. евро.

Решението ще забави въвеждането на 5G с близо година.

То не важи за вече съществуващата техника, поддържаща 2G, 3G и 4G мрежите на Великобритания - голяма част от която също е на... Huawei.