Без особен резултат завърши срещата между германската канцлерка Ангела Меркел и италианския премиер Джузепе Конте в лятната резиденция на германското правиелство край Берлин вчера. Двамата обсъдиха помощта, която ЕС смята да отпусне на най-пострадалите от пандемията страни-членки, като Италия вероятно ще е основният й реципиент. 35 000 души загинаха от COVID-19 там, а икономиката й се срина с 10%.

В ЕС няма разнобой за това, че на пострадалите трябва да се помогне, но споровете са по какъв начин и с какви условия. „Изкуството е в това да построим мост между различните виждания“, заяви Меркел. След Конте в Берлин се очаква и испанският премиер Педро Санчес.

„Трябва да се реагира бързо“, настоя Конте в разговора си с Меркел. Тя и френският президент Макрон предложиха да се създаде спасителен фонд за 750 милиарда евро, от които 500 милиарда да бъдат дадени на пострадалите членки без условия, а останалите 250 – като кредит.

Четири страни обаче са против това разпределение – Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания. Те настояват цялата сума да се даде като кредит. Аргументът им е, че не могат да оправдаят пред данъкоплатците в страните си такова щедро подаряване на пари, особено ако то не е свързано с определени реформи. Настояват за намаляване на бюрокрацията и по-сериозна борба с укриването на данъци. Изразховането на помощите трябва да става под строгия контрол на ЕС, искат още те.

Срещу плана на Меркел и Макрон са и членките от Източна Европа, които се опасяват, че заради него ще получават по-малко регионални и аграрни субсидии.

Нидерландия предложи Италия да получи 36 милиарда от Европейския механизъм за стабилност. Италия обаче категорично отказва това предложение, което е свързано и с изпълняването на реформи. Според Рим това би било намеса в суверенитета на страната.

Дори и Конте да се съгласи с четирите държави, той едва ли ще успее да прокара искането им пред коалиционните си партньори. Все още няма изработен компромис за това как да се помогне на пострадалите.