19:19 ч.: COVID-19 беше открит в австрийска кланица

Над 240 работещи в австрийска кланица за свине са поставени под карантина след откриването на ново огнище на коронавируса, съобщиха здравните власти на провинция Долна Австрия, цитирани от ДПА.
Най-малко 29 работещи в кланицата в град Егенбург, близо до границата с Чехия, са дали положителни тестове за коронавируса. Резултатите от десетки тестове все още се очакват.
Австрия реши да извърши мащабни проверки на работещите в месопреработвателната индустрия като реакция на голямото огнище с близо 1400 заразени в завод за производство на месо в съседна Германия.
В същото време властите на западния германски град Реда Виденбрюк, където се намира заводът, дадоха днес разрешение той да поднови работата си. Компанията "Тьонис" получи разрешение най-голямата й кланица да се върне към работа незабавно, след като беше затворена в продължение на четири седмици, което засегна доставките на месо за супермаркетите в страната. Разрешението обаче позволява да се извършва клане, но не и да се разрязват труповете.
Разрешението Тьонис да приема животни за клане облекчи затрудненията на земеделските стопани. Кланицата има разрешение да коли до 30 000 прасета дневно.
Местните власти планират днес нова инспекция на кланицата, за да проверят мерките за сигурност, въведени от компанията, включително плексигласови плоскости, разделящи работниците. Възможно е ограниченията да бъдат облекчени допълнително в петък.
През този месец в Австрия се откриват всеки ден около 100 случая на COVID-19.


11:11 ч.: Индия отново въвежда карантина,след като случаите на заразяване с коронавирус са вече близо милион 

Индийските власти отново въведоха карантинни мерки, след като случаите на заразяване с коронавирус в страната се увеличиха през последното денонощие с почти 30 000 и вече доближават един милион, предаде Асошиейтед прес.
За изминалите 24 часа в Индия са били регистрирани 29 429 нови заразени. Общият брой на случаите на коронавирус в страната е достигнал 936 181. Индия е на трето място в света по този показател след Съединените щати и Бразилия.
Смъртните случаи от коронавирус в страната през последното денонощие са 582. Общият брой на починалите в Индия вече е 24 309.
Индийските власти въведоха карантинни мерки в региони с висок риск в десетина от щата.
Двуседмична карантина бе наложена днес в източната част на щата Бихар, където се завърнаха близо 2,5 милиона работници, загубили работата си в други части на страната, с което допринесоха за разпространението на вируса.
Едноседмична карантина бе обявена в град Бангалор, технологичен център.
Региони с висок риск бяха поставени под карантина и в други щати, сред които Махаращра, Тамил Наду, Западна Бенгалия и Асам. 


10:15 ч.: Хонконг планира масово тестване за коронавирус 

Хонконгските власти обявиха днес, че планират масово тестване за коронавирус на хора от рисковите групи след регистрирането на нови случаи на заразяване с неизвестен произход, предаде ДПА.
Предвижда се тестове да бъдат направени на около 400 хиляди души, включително на служители от домове за възрастни хора, на хора с увреждания, на таксиметрови шофьори, на служители в ресторанти.
Хонконгските власти обявиха в понеделник разширяване на мерките за социална дистанция, след като в Хонконг бяха регистрирани 52 нови случая на заразяване с коронавирус, припомня ДПА.
Новите мерки включват задължително носене на предпазни маски в обществения транспорт, както и ново затваряне на фитнес залите и увеселителните заведения. Освен това се ограничават обществените събирания, като сега в тях могат да участват не повече от четирима души при до 50 преди.


9:35 ч.: Китай отменя още ограничения върху вътрешния туризъм 

Китай облекчава още повече ограниченията върху вътрешния туризъм, след като съобщи, че от девет дни няма нови случаи на коронавирус, при които заразата да е станала на територията на страната, предаде Асошиейтед прес.
С директива от вчера министерството на културата и туризма препоръчва туристическите обекти да започнат да приемат 50 процента от дневния си капацитет от туристи вместо 30 на сто, както беше досега. Разрешават се също груповите туристически пътувания между провинциите.
Националната здравна комисия съобщи за шест нови случая на коронавирус от вчера, но при всички тях става дума за хора, пристигнали от чужбина. Комисията не е регистрирала случаи на заразени вътре в страната, откакто в Пекин имаше взрив на заразата с над 330 инфектирани. В началото на този месец той обаче затихна.
По официални данни в Китай от избухването на епидемията до сега има общо 83,611 потвърдени случая на коронавирус и 4634 смъртни случая. Данните не включват хората с положителен тест, но без симптоми.


8:34 ч.: "Вашингтон пост": Пандемията се прояви най-сериозно в развиващите се страни и в САЩ

Когато САЩ въведоха карантина тази пролет, с коронавируса, който се бе появил няколко месеца по-рано като мистериозна епидемия в китайски провинциален град, бяха заразени по-малко от двеста хиляди души по света, пише в. "Вашингтон пост".

Уличен музикант свири на тромпет във френския квартал на Ню Орлийнс. Рязкото нарастване на случаите на коронавирус в тази туристическа атракция кара собствениците на заведения пак да ги затварят. Снимка АП/БТА


Тази седмица средно по двеста хиляди души се заразяват с вируса всеки ден. Новият коронавирус, който някога бе концентриран в конкретни градове и страни, сега вече е обхванал почти всяко кътче на света и върлува в няколко големи региона на планетата едновременно. Въздействието му обаче не се усеща навсякъде по един и същи начин. В по-бедните страни в Латинска Америка, Близкия изток, Южна Азия и Африка броят на заразените расте, въпреки че в по-богатите страни в Западна Европа и Източна Азия има относително затихване на пандемията. Лидер по случаи на заразяване са САЩ, които, подобно на много държави, които разполагат с доста по-малко ресурси, не дават никакви признаци, че ще си върнат контрола. Борбата с вируса е особено тежка в Латинска Америка. Страните в този регион бяха сериозно засегнати от пандемията и в много от тях не е достигнат пикът на случаите на заразяване. С високите си нива на бедност и неравенство латиноамериканските страни са по-уязвими при пандемията, отколкото по-богатите държави. Около една пета от хората в Латинска Америка и на Карибите попадат в някоя от групите с повишен риск от заразяване с коронавирус, отбелязва "Вашингтон пост". 


7:53 ч: "Дейли телеграф": Маските ще бъдат с нас години наред 

Ако маските станат задължителни, когато случаите на COVID намаляват, те ще са с нас години наред, пише днес в редакционен материал в. "Дейли телеграф" във връзка с плановете на британското правителство да направи задължително носенето на предпазни маски на всички обществени места, включително в офисите и на други работни места. Добрата новина е, както заяви здравният министър Мат Ханкок пред парламента, че дневният брой на заразените с коронавирус е намалял до само неколкостотин, отбелязва британското издание.

Мъж с предпазна маска минава край витрина в Лондон. Британското правителство изисква от хората да покриват лицата си в магазините и се опитва да изясни позицията си след седмици увъртане насред пандемията от COVID-19. Снимка АП/БТА

Смъртните случаи от COVID-19 в Англия в понеделник бяха 11, като само преди няколко месеца починалите бяха около хиляда на ден. За трета последователна седмица Националната статистическа служба съобщава, че през последните седем дни смъртните случаи са по-малко от нормалното през тази част от годината. Пандемията изглежда стихва и по тази причина правителството сега насърчава хората да излизат навън и да се срещат с други хора, да възобновят хотелиерския бизнес и да спрат да работят дистанционно. Оцеляването на милиони работни места е непосредствено свързано с начина, по който обществото реагира на тези сигнали. Ето защо е, меко казано, изненадващо защо министрите избират точно този момент, за да направят задължително носенето на маски в магазините, след като не въведоха подобно задължение по време на пика на случаите на заразяване, обобщава британският всекидневник.


8:04 ч.: Нараства търсенето на роботи готвачи в кухните на фона на борбата с COVID-19

Умели роботи готвачи, които могат да приготвят бургери и да пекат хляб, са все по-търсени, тъй като кухните на заведенията се опитват да осигурят дистанция между служителите и клиентите заради COVID-19, информира Асошиейтед прес.
От тази есен веригата за бургери "Уайт кесъл" (White Castle) ще тества робот, който може да приготвя пържени картофи и други храни. Роботът, наречен Флипи, е направен от "Мисо роботикс" (Miso Robotics) с централа в Пасадена, Калифорния.
"Уайт кесъл" и "Мисо" обсъждаха партньорството от повече от година. Тези преговори се ускориха, когато COVID-10 удари, каза вицепрезидентът на американската верига за бургери Джейми Ричардсън.
Според Ричардсън роботът може да освободи служителите и от други задачи като дезинфекция на маси или обработка на нарасналия брой заявки за доставки. Безконтактната среда, която ограничава до минимум контактите, е все по-важна за клиентите, добави той.
В момента Флипи струва 30 000 долара и има месечна такса от 1500 долара за поддръжка. "Мисо" се надява да предложи робота безплатно от средата на идната година, но с по-висока месечна такса за поддръжка.


7:00 ч.: Холандски учени намериха опасно антитяло в кръвта на хора с тежка форма на COVID-19

Едно от антителата, което се появява в кръвта на хора, които са имали тежка форма на коронавирусна инфекция, не потиска вируса, но предизвиква мощно възпаление. До това заключение стигнаха холандските биолози. Възможните последици от този проблем и как да се справим с него учените описаха в статия за електронната научна библиотека bioRxiv, цитирана от ТАСС.

„Установихме, че антителата от кръвната плазма на тежки носители на COVID-19, които могат да се прикрепят към нов тип шипковиден протеин на коронавирус, когато взаимодействат с клетките на макрофага, предизвикват много мощен възпалителен отговор. Това обяснява защо в момента „се включва“ адаптивен имунитет, здравословното състояние на много пациенти рязко се влошава “, пишат изследователите.

Според съвременните данни поради инфекция с нов тип коронавирус (SARS-CoV-2) имунитетът на пациентите е нарушен, появяват се масивни възпаления, микротромби и други проблеми, които застрашават живота на пациента не само с COVID-19, но и сами по себе си. Сега учените се опитват да разберат защо възникват и как да им попречат да се появят.

Холандските молекулярни биолози, водени от професор Мено де Винтер от Университета в Амстердам, откриха възможната причина за това явление. Освен това учените откриха първите признаци, че плазмените преливания от хора, които са били болни от COVID-19, могат да бъдат опасни за нови пациенти.

Изследователите са изследвали антитела, присъстващи в кръвта на такива пациенти. Те са се интересували как тези молекули влияят на поведението и функционирането на други компоненти на имунната система. За да направят това, учените извлекли няколко десетки различни антитела от плазмени проби и ги добавили в средата с имунни клетки от белите дробове и други човешки органи.

Поради тези антитела и аналози на вирусни частици се проявява странен и опасен ефект върху човешкото здраве. В присъствието на „манекени“ на коронавирус тези антитела се свързват с някои видове макрофаги и ги принуждават да произвеждат огромен брой сигнални молекули, които причиняват възпаление.

Нещо подобно се случи, когато учените просто добавиха аналозите на SARS-CoV-2 към кръвните проби на тежко болни пациенти. Това предполага, че антителата директно влияят на поведението на имунните клетки. Интересното е, че само антитела, които биха могли да се свържат с шипоподобен протеин (наричан още шип протеин или S-протеин), частта на коронавирусната мембрана, която е отговорна за проникването в нови клетки, предизвика подобен ефект.

Както са показали последващите експерименти, нарушенията в макрофагите, които причиняват тези антитела, не само са ускорили развитието на възпалението, но и са допринесли за образуването на тробми и са нарушили функционирането на съдовите стени. И двата проблема, съчетани с възпалителни реакции, днес се считат за една от основните причини за усложнения с COVID-19.

ТАСС отбелязва, че статията на учените не е рецензирана от независими експерти и не са я чели редакторите на научни списания, както обикновено става в подобни случаи. Затова към изводите в нея и в аналогични статии трябва да се отнасяме внимателно.


 

Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС, Франс прес и др.