Прокуратурата работи с двойни стандарти, а Иван Гешев е превърнал държавното обвинение в придатък на политическата власт. Това заяви днес пред бТВ бившият директор на Националната следствена служба и от вчера член на правния съвет към президента Радев - Бойко Рашков. Той коментира актуалното състояние на прокуратурата и исканията за оставката на главния прокурор. 

Той обърна по-сериозно внимание на силото влизане на разследващи в сградата на президентството от миналата седмица. Според Рашков този подход повдига два много важни въпроса, а първият от тях - "защо трябваше да се вдига толкова много шум?"

"Шумотевицата е привилегия на българските политици. Чрез нея отключват доверие на гражданите към собствениците си действия и очаквания в посока на евентуални политически събития"

Именно по времето на последните два прокурорски мандата - този на Сотир Цацаров и този на Иван Гешев обаче - шумотевицата се превърнала в запазена марка на държавното обвинение. А тя, според Рашков, цели да обслужи политическите интереси на хората около прокуратурата. 

"Процесуалните дейности, които трябва да се извършват в административната сграда на президентството, са известни как се осъществяват и този шум е излишен. Освен ако не се преследват политически дивиденти"

И продължи да пита какво престъпно намира прокуратурата в това, че в един кабинет е намерено съдебно решение, което не е подписано и подпечатано? Според него - ако гражданин се сдобие с решение на някой съд, това е публична информация и няма нищо класифицирано. 

И още въпроси - как точно президентът е защитил "бегълците от правосъдието", както вчера твърдеше в своя Туитър акаунт Иван Гешев?

"Беглецът (б.р. - Васил Божков), който сега е в Азия, беше тук до неотдавна. А извършваните от него деяния, за които е обвинен, са направени по времето на Владислав Горанов, Бойко Борисов, Иван Гешев, Сотир Цацаров, Менда Стоянова, пресаташето на премиера  и много други"

Според Рашков, от цялата тази информация може да се направи само един извод - "държавните органи, които много добре знаят, че 5 години не се плащат съответните такси, започват да преследват човека, с който са общували"

И допълни, че няма нормална държава в света, в която принципалът на държавна комисия, която не е събрала цели 700 млн. лв. от хазарт, да не си подаде оставката, веднага след като информацията стане публична. 

"Президентът няма право да иска оставката на главния прокурор"

Това пък заяви пред бТВ бившият член на ВСС и настоящ член на управителния съвет на Камарата на следователите в България Ясен Тодоров. Той коментира сблъсъкът между държавния глава Румен Радев и Иван Гешев, като - очаквано - зае напълно страната на втория. 

Според него се правят опити прокуратурата да бъде замесена в политически борби, докато самата прокуратура пък нямала политически амбиции. "Мечтата на всяка изпълнителна власт е да подчини съдебната", заключи мъдро Тодоров. 

Според него това вече се е случило - политиците са овладели съдебната система и това било най-големият проблем. Не бяха посочени имена на политици обаче, нито пък на политически партии. В същото време - страната ни имала модерна съдебна система и нямало какво да й се променя. 

И още - специализираната прокуратура, колкото и недоволство да имало от нея, работела като Комисията на Лаура Кьовеши в Румъния. Самият Тодоров имал своите резерви по отношение на т.нар. "румънски модел", но никой не го бил чул, така че сега всичко било наред. 

За финал - Ясен Тодоров, беше категоричен:

"Единственият орган, който може да освободи предсрочно главният прокурор - това е ВСС. Но смятам, че в момента няма основание за такова нещо. Оставката е личен акт и всеки човек на даден пост може да подаде своята оставка!"