Сблъсъците, предизвикани от провокатори снощи пред Партийния дом по време на шестия ден протести срещу управлението и главния прокурор, се пренесоха тази сутрин в Народното събрание. От трибуната. Тона зададе депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

"Политическа отговорност за лумпените носи президентът, който четири години сее омраза, а от 3 дни го няма никакъв."

"Можете да се окажете в сценарий, който не е сценарий на част от вас. Убеден съм, че в тази зала и в БСП има хора, които не си дават сметка в какво могат да бъдат вкарани. Отново повтарям - от Васил Божков. Предупреждавахме от няколко седмици - не превръщайте един криминален казус в политически, защото той не е такъв. Това е криминален казус. Ако искате да правите революцията - революцията представлява това, което се случи вчера към 23.00 ч. Това е лицето на революцията - онези бандити, които бяха дошли вчера, за да правят провокации, за да влизат в парламента. Нямат нищо с хората, които са отишли да си изразят позицията и да обявят, че не са доволни от едно или друго нещо." 

Биков попита кой носи политическа отговорност за лумпените вчера, които атакуваха сградата на парламента, и си отговори, че това бил този, който каза: "Ще ви изметем!" и че съдбата на народа ще се кове на площада. Препратката бе към словото на Румен Радев пред "Дондуков" 2, когато слезе още в първите два дни при събралите се там граждани след акцията на прокуратурата в институцията. 

"Политическата отговорност за тези протести трябва да се носи от някого. Ако нямате възможност да лидирате тези протести и да ги лидирате ефективно, че животът и здравето на българските граждани на българските полицаи да бъдат осигурени, по-добре не се хващайте с тази работа", обърна се Биков къв БСП.

И продължи:

"Тези хора, които заливаха полицаи със запалителни течности, не се борят нито за демокрация, нито за свобода, нито за справедливост, а за едни пари, които им се пращат от Дубай. Това няма да донесе демокрация", каза Биков. 

Първо Георги Свиленски от левицата отвърна на обвиненията към БСП с думите, че "парите от Дубай са в чекмеджетата, пазени с пистолет...", препращайки очевидно към снимките, които изтегоха анонимно в пространството, за които се твърди, че са от спалнята на премиера. Автентичността им не е потвърдена - поне в часта с чекмеджетата, а и не е ясно дали се проверява.

След това думата взе Валери Жаблянов от левицата: 

"БСП най-малко от всички може да бъде обвинена, че подкопава парламентаризма. Това е партията, която на няколко пъти е отбранявала парламента и физически – със собствените си депутати. Това не може да го отрече всеки, който има поне малко памет", върна лентата назад в годините, когато социалистите бяха на власт, а площадът - заради тази власт, посегна на Партийния дом реално (не с шепа провокатори като снощи - б.р.).

Жаблянов разказа как сега се връщал бумерангът: "Мнозина от нашите предшественици от тази зала от БСП предупреждаваха какво означава управление по този начин. Вие се ръководите от една-единствена мисъл – как да се доберете от властта, извън Конституцията, извън законите, с нечестни средства, и това го знае цяла България. Днес да подхождате към БСП по този начин би следвало да е най-малкото неуместно. БСП е партията, която по никакъв повод не е давала основание да бъде обвинявана за връзки с мафията. И до днес, независимо от мястото в парламента, отстоява реда и парламентаризма."

И добави: 

Ако Тома Биков пита какво става днес в България – въпросът е кой струпа барута, а не кой драсна клечката.

По думите на социалиста БСП осъжда нападението над парламента - "във всяка такава социална ситуация има всякакви хора, всякакви интереси, но не могат да бъдат клеймото върху социалния и емоционален бунт на българското общество". После прехвърли фокуса си в европейски мащаб, заявявайки, че "днес и Европа е заредена с напрежение в резултат на дефекти на настоящата капиталистическа система".

Декларира, че "БСП няма да посегне на собствената си държава и не ни обвинявайте в това", напомни и как действащата Конституция е била приета с мнозинството на БСП и тогава е създадена многопартийната система в България. Жаблянов намекна, че зад случилото се стоели "партньори на ГЕРБ през 2013-2014 г.". Не ги назова поименно.

Иван Ченчев пък реагира срещу председателката на парламента Цвета Караянчева:

"Не сте никакъв обединител на нацията и не сте на висотата на поста, който заемате. Не осигурявате диалог и толеранс, но, г-жо Караянчева, вие се явявате на протести и делите хората на наши и ваши. Вие нямате това право – да лидирате протести, вие сте председател на Народното събрание. Вас трябва да ви е срам. Изискайте къде е банковият ордер на парите от чекмеджето, ако не дойде министърът на вътрешните работи да отговаря защо се бият хора, повикайте премиера – да обясни защо се случва това и къде са парите."

Караянчева му спря микрофона поради изтекло време и отвърна: "Аз съм гражданин и мога да ходя, където си искам. А тук се държа подобаващо."

На трибуната се качиха и Веселин Марешки от "Воля", който с нещо засегна Александър Паунов, който от вчера не е в групата на БСП. А прокуратурата вчера разпространи записи от СРС как Васил Божков си говори с него. И това бе причината да напусне лявата ПГ. Паунов контраатакува, заявявайки как Марешки бил преговарял с Божков преди години. 

Микрофонът спря. Парламентът премина към работата си.