"Провокации се правят. Но не упреквайте тези хора, които идват да протестират със социалните си искания. За тях ми е тревогата. Но оставката на това правителство няма да подобри положението им."

Това обяви премиерът Бойко Борисов в 15-минутно изложение в началото на правителственото заседание в сряда, за което закъсня с близо 40 минути. Като в него той преплете коронавируса, тежкото икономическо положение, предстоящия Европейския съвет, на който България била договорила възможно най-много пари, записите на Божков от вторник, "плажуването" на Христо Иванов и сценариите с ДПС, разединението на нацията и как той винаги е на страната на протестиращите. Борисов обяви, че идват тежки времена, в които държавата трябва да е консолидирана, както и че имал някои идеи в тази посока.

Въпреки че спомена многократно протестите и опитите за тяхното "окървавяне" по повод записите на брутално полицейско насилие над вече задържани протестиращи, както и разказите на няколко от пострадалите за отношението на органите на реда, премиерът в коментар каза само - "мъчно ми е за невинно битите хора".

"Целта е да се окървавяват протестите"

"Мъчно ми е за полицаите и за невинно битите хора. Вие виждате, че се взривяват бомби в хората. Целта е да се окървави протестът. Защото знаят, че аз, като видя кръв, и веднага тръгвам. Те го знаят и затова бяха тези пликчета с червена боя, да се създава впечатлението за кръв", обяви той.

Акцентът на обръщението на Борисов беше: предстоят тежки месеци, с кого ще управляват тези, които сега протестират.

Към "Христо Иванов и компания" - да отговорят с кого ще управляват

Той говори за т. нар. плажуване - акцията в парка "Росенец" край имението на Ахмед Доган, и се обърна към Христо Иванов, като повтори вече изговореното твърдение за взаимодействие между "Демократична България" и ДПС:

"Един ден им се плажува, на другия вече не. Ще дойде време и техните избиратели ще ги питат: С кой ще управлявате. Видна е близостта с ДПС. И как си разиграват общите сценарии. Но ще ги попитат с кой ще управлявате и те трябва да отговорят на този въпрос. И да си понесат отговорност за това, което правят сега", закани се Борисов.

Каза, че никога не се е месил в съдебната власт, а съдии и прокурори трябвало да бъдат оставени да си вършат работата. Главният прокурор Иван Гешев, чиято оставка се иска редом с тази на кабинета, не беше споменат в изложението.

"С цялото ми уважение към Христо Иванов и компания, които се опитват да ми вменят някаква намеса в съдебната власт. Никога не съм се виждал и не се познавам с нито един човек във ВСС, за да предопределям даден избор, никога не съм се виждал, не са говорили с мен. Затова нека да оставим съдии и прокурори да работят така, както считат за правилно. И съответно да си отговарят за своето поведение", каза Борисов.

Той поименно назова освен Христо Иванов и други от протестиращите политически лица на протеста, като обясни, че много добре бил наясно колко могат и Мая Манолова, и Румен Петков, и "всички, които са там". "Разбира се, може да са се подобрили, да са станали по-добри", добави иронично.

СРС-та и Партиен дом

За срс-тата с Божков, изнесени във вторник от прокуратурата, каза:

"Няма да коментирам вчерашните записи, щото е ясно, че проблемът сме само аз и Горанов, никой друг, щото влязохме в банковия съюз и повече банките не могат да бъдат фалирани, източвани, всичко е под наблюдението на европейския банков съюз..."

Дестабилизацията на България поставяла на риск големите инвеститорски проекти. "Когато и извън България видяха, че държавата е дестабилизирана, няма доверие, всички чакат как ще се развият нещата..."

А емоциите не били добър съветник по думите на Борисов.

"България е тръгвала много пъти по такъв път и горчиво се е вайкала", каза той. И даде пример с нападението и опожаряването на Партийния дом.

"Вчера те го повториха. А защо? Може всеки след атаката на Партийния дом да види анализа на Световната банка. До този момент сме били еднакви с Унгария, след това България 12 години пълен застой и след 2009 г. вече се движим успоредно с Унгария", добави Борисов.

Той призова да се спазват Конституцията и законите на страната и обяви: "като мине Европейският съвет, ще говорим пак".

"Единственият суверен си е народът, той определя кой как да управлява. Досега сме побеждавали в честни избори много пъти. И спазваме Конституцията и демокрацията", каза още Борисов.

Имало инструменти, които казвали по какъв начин се прекратява мандатът или се правят включително предсрочни избори.

"Само че с кадрите, които са в президентството, лично на мен... И затова много искам да проговорим тези неща и с коалиционните партньори и другите партии. Разочарован съм и това, което видях там, не очаквах да е в такива огромни мащаби... Да мине Европейският съвет и ще говорим пак...", продължи той.

Борисов направи връзка между искането за оставка и машинното гласуване. Машините били вече поръчани, но при предсрочни избори нямало да могат да се употребят.

И торбичката "Билла" част от сценария

В сюжета за протести и сценарии беше преплетена и торбичката "Билла", с която военният министър Красимир Каракачанов е изобразяван често на колажи във фейсбук. Той даже помоли това да спре, което предизвика обратен ефект.

"Няма да се спирам на сценаристите. Във времето всичко, което се е случило. Как в общественото съзнание се насаждаха събития, които никога не са се случили. Най-елементарното - с Каракачанов си говорихме - една торбичка "Билла". Никога не съм го виждал нито в Америка, нито тука с торбичка, но в съзнанието масово, всички сайтове, се насажда, че той ходи на работа с "Билла". Те и в квартала нямат магазин "Билла". След това направиха и компромати с чекмеджета (явно има предвид снимките от спалнята в Бояна, на които имаше отворено чекмедже с пачки банкноти, кюлчета злато и т.н.), какво ли не, вчера стана ясно кой ги поръчва", каза Борисов.

Дани Кирилов със забрана да пише във фейсбук

Правосъдният министър Данаил Кирилов получи забрана да пише във фейсбук. Последната му публикация, посветена на акцията на Христо Иванов, написана в странен и обиждащ маниер, предизвика вълна от негативни коментари и искания за оставката му, включително и от адвокатски колегии от цялата страна.

"И ви забранявам, Дани Кирилов, да пишете във фейсбук. Защото не само че не е смешно, но ги възпалявате", каза днес Борисов.

За коронавируса - никой не вярва

България била единствената страна в света, която мисли, че коронавирусът е отминал и че пандемия въобще няма.

"В България нито някой мисли, вярва, нито пък изпълнява, каза той. - А аз съм тревожен от това, което докторите казват, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Дали ще е така, ще видим", добави Борисов.

"Предстоят тежки времена"

Според него "икономическата криза идва с огромни темпове, и то в цял свят - от Америка до Европа. Нито един индикатор не показва, че нещо ще се подобри. Ще стане по-лошо.

"До този момент нито сме спрели увеличението на доходите, нито сме спрели проектите. С огромни усилия приходните агенции поддържат приходи, които ни дават възможност и да не теглим към този момент заем", добави Борисов.

В подобна ситуация държавата трябвало да бъде много консолидирана.

"Имам идеи в тази посока. Това, което ме спира, е Европейският съвет", каза още той.

"Ако успеем да държим по този начин финансите на държавата, ще завършим годината, все едно сме края на 2018-а и началото на 2019 г., което за тогава си беше безспорен успех", обеща още Борисов.