Бившият национал по борба в свободния стил Николай Щерев е издъхнал в изминалата нощ във ВМА заради усложнения, причинени от COVID-19, информира "24 часа", цитирайки легендата Александър Томов - президент на клуб "Левски".

Николай Щерев е син на величието Симеон Щерев - световен и трикратен европейски шампион, олимпийски бронзов медалист и именит треньор. Той успя да се пребори с болестта, както и неговата съпруга Мария.

33-годишният Николай Щерев постъпи в болница към края на миналия месец в тежко състояние. За това съобщи първо премиерът Бойко Борисов на брифинг на 19 юни.

Дни по-късно баща му обяви, че Николай се подобрява - показателите му се стабилизират и в семейството очакват да бъде свален от апаратно дишане. Щерев-старши допълни, че най-големият му син е подценил заразата, отишъл е на лекар едва когато не можел да диша.

Опелото ще бъде в петък, 17 юли, от 13 часа в черквата в "Княжево", съобщи семейството му.

В края на миналата година стана ясно, че Николай Щерев е получил 4-годишно наказание за употреба на забранения препарат кардарин, който повишава издръжливостта и горенето на мазнини. Направена му е внезапна проверка от Антидопинговия център. Санкцията прекрати кариерата му предвид възрастта.

Тогава Българската федерация по борба уточни в официално съобщение, че Щерев не е част от националния отбор от юни 2019 г., като е изключен и от "Левски".  

Последното състезание в кариерата му е Европейското в Букурещ през миналата година, когато отпадна още в първия кръг. Носител е на "Златния пояс" на Дан Колов за 2011 г. В началото на 2018 г. се върна на тепиха след 3-годишна пауза. Свалил е 60 кг, за да влезе в категорията до 97 кг. Стана държавен шампион и отново национал.

Симеон Щерев е част от треньорския щаб на националния отбор на Русия. Той беше наставник на Станка Златева. Има още двама синове.