ВСС се събра в пълния си вариант - Пленума, днес след известни разправии и след като вчера членове на Съдийската колегия възроптаха - какво налага в сряда "на пожар" да се свиква Пленумът и да се месят в ставащото с прокуратурата. 

Целта бе да се изрази институционална реакция "по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт“.

Предисторията

След като вчера се разбра, че - щат, не щат - ще има декларация на Съдийската колегия, се чуха и сериозни гласове на недоволство от членовете й. Най-общо с аргумента, че не е тяхна работа да подкрепят прокурорите, че Пленумът се занимава с бюджетни въпроси и пр. А пък предствляващият Боян Магдалинчев призна, че двамата с Данаил Кирилов са решили "да подпише дневен ред" за свикване на Пленума днес (той винаги заседава в четвъртък, б.р.).

Дори такива от съдиите, които обичайно гласуват с мнозинството, надигнаха глас, че са против въвличането им в конфликта прокуратура-президент, както и че съдът е арбитър.

Забележителна бе позицията на Красимир Шекерджив вчера, цитирана от "Лекс":

В тази Съдийска колегия е имало кризи, минали сме през доста неща, преживели сме тежки нападки срещу съдии и съдилища, митинги пред две съдебни палати. И тогава колегите Боян Магдалинчев и Цветинка Пашкунова търсиха контакт с нас, изготвяли сме декларации, които са станали общо достояние. Вие сте излъчени в тази структура, но какво се случи в петък, та не ни потърсихте? Какво толкова стана, та не се държахте по начина, по който се държахте преди?

Колегата Магдалинчев може и да се чувства като член на колективен орган. Но аз като човек, избран от близо 1000 съдии, съм техен представител и те очакват определено поведение от мен и аз ще съобразя чии интереси представлявам (разбра се, че Магдалинчев на своя глава е поканил президента Румен Радев на среща, б.р.).

Виждам какво се случва в прокуратурата. Виждам институционалната реакция. Видях главния прокурор и море от прокурори зад него. Аз няма да се наредя там, защото тези, които са гласували за мен, няма да се наредят там. Не е работа на Съдийската колегия да участва в подобен Пленум с една-единствена цел – да окаже институционална подкрепа.

В крайна сметка Съдийската колегия също се преклони пред гласа на мнозинството и със 7:4 прие нещо като позиция, която гласи:

"Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет като представител на българските съдии отстоява тяхната независимост чрез изразяване на индиферентно отношение към политическите процеси в страната и ненамеса в работа на Прокуратурата на Република България.

Призоваваме към мирен и цивилизован диалог между институциите и гражданите на държавата."

Днес след поредна порция скандали и Пленумът прие своя "Позиция с призив".

Достатъчни бяха 12 гласа - по принцип това не е дори обикновено мнозинство, ако органът бе в пълния си състав. Против бяха само 5.

Приетият документ гласи следното:

„Висшият съдебен съвет призовава за спазване на конституционно установените демократични принципи, за възстановяване на институционалния диалог, проява на държавническа отговорност и зачитане върховенството на закона.

Отправяме апел за отстояване разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти.“

Съставът на ВСС в момента е от 23 членове, а самият Гешев уверено се оттегли и не гласува, защото бил страна по въпроса.

Очаквано според пресцентъра на прокуратурата може да се говори за бляскава победа и тържество на законността, извоювано поименно от... ясно кого:

Главният прокурор Иван Гешев призова членовете на ВСС да подкрепят междуинституционалния диалог.

Главният прокурор Иван Гешев призова членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет за подкрепа на междуинституционалния диалог, спазването на върховенството на закона и зачитане на разделението на властите. Това Иван Гешев направи в началото на заседанието на Пленума, посветен на приемането на Позиция на ВСС за институционална реакция, по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт от последните дни.

Главният прокурор коментира, че приемането на декларацията не е изразяване на подкрепа към прокуратурата, нито атака срещу другите власти в държавата. Самият Иван Гешев обяви, че няма да участва в гласуването и в дебатите, защото се явява страна в случая. Той призова още членовете на ВСС да гласуват по убеждение и да не политизират дебатите.

В изказването си главният прокурор Иван Гешев посочи: "Tова е държавническият подход и Пленумът следва да го приеме. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти в зависимост от функционалната си компетентност."

След кратки дебати предложената от Прокурорската колегия декларация бе приета с гласовете на 12 от членовете на ВСС.