Лекарството ремдесивир вече е налично в страните членки на ЕС, съобщи днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Разрешителното за достъп до европейския пазар за медикамента, за който се предполага, че лекува от коронавирус, бе издаден на 3 юли. Това стана по бързата процедура вместо за обичайните 67 дни.

Преговорите на Еврокомисията с производителя „Гилиъд сайънсис" продължават:

„Лекарството вече го има в страните членки и то бе използвано за клинични тестове. Това, което обсъждаме в момента, е производственият капацитет, както и необходимостта от неговата наличност в държавите, така че количествата да бъдат разпространени равномерно и най-вече там, където са най-необходими“, заяви Кириакиду.

♦ Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) съветва лечението с рездесивир да се прилага за лица над 12-годишна възраст, които имат пневмония и се нуждаят от допълнителни количества кислород. Лекарството се инжектира венозно и използването му е ограничено в здравни заведения, където пациентите могат да бъдат постоянно наблюдавани. Преди и по време на терапията трябва да бъде наблюдавано функционирането на черния дроб и бъбреците. Тя трябва да започне с инжектирането на 200 милиграма в първия ден, последвано от 100 милиграма дневно най-малко през следващите 4 дни, но за не повече от 9 дни.