Съгласие с Бойко Борисов може да имаме единствено за оставката му. Това обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова, след като партията внесе нужните подписи за искане на вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3. Това е петият поред вот от началото на мандата. И втори на тема "корупция".

Нинова претендира, че акцията на левицата всъщност е внасяне на вота от улицата, където шест дни има протести (и тази вечер предстои седмо издание). 

"С този вот не просто искаме една партия да си отиде от властта, а друга да управлява по същия начин. Искаме да разградим този модел на мафиотско-олигархично управление. Борим се с корупцията от 4 години...", каза още соцлидерката.

Нарече протестите "справедливи" и заяви, че опитите да бъдат дискредитирани трябва да бъдат спрени. В мотивите си към вота червените са включили "не просто конкретни случаи, а механизми, мрежи, пипала, чрез които правителството създаде паралелна държава и тя управлява истински, създаде условия мафията да управлява държавата".

Председателката на социалистите отхвърли призива на Борисов за изготвяне на национален план за излизане от кризата:

"Няма да правим сговор с този мафиотско-олигархичен модел. Това са думи на уплашен от ситуацията човек", допълни Нинова.

Не отговори на питания по въпроса за Висшия съдебен съвет и квотата на левицата в него. 

Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова обяви минути по-късно, че партията не се притеснява от поредния вот на недоверие срещу властта, защото предния такъв не е минал "поради несъстоятелността на аргументите". 

По закон дебатите по внесен вот на недоверие са най-рано 3 и най-късно 7 дни след внасянето им. За успех са нужни поне 121 гласа против правителството, каквито БСП няма, не й стигат и дори ДПС да се включи като опозиционна партия, каквато формално е. Гласуването е 24 часа след края на дебатите. По предварителна информация те ще са във вторник на извънредно заседание на парламента.