"Замерват ги с бомбички, с павета, с кутии с боя, с шишета и с какво ли не."

Това каза днес Георги Хаджиев – директор на СДВР, за състоянието, в което се намират полицаите след снощните съвсем очевидни провокации.

Той обяви, че „не знае колко още ще издържат“, защото са подложени на огромен стрес.

Снимка: Пресцентър МВР

Стана ясно, че освен обявените още снощи задържани 6-има след очевидно дирижираната акция, са установени още 7 лица във връзка с опита да се нахлуе в сградата на Народното събрание – 2  (бившия Партиен дом).

Повдигнато е обвинение на един по квалифицирания чл. 325 ал 2 от НК – за хулиганство с изключителен цинизъм и дързост. Самият той  е регистриран за лека телесна повреда.

От районна прокуратура прогнозираха обаче, че ще повдигнат още обвинения.

Сред установените има такива с регистрации за наркотици и телесни повреди, един е в момента в изпитателен срок, защото има присъда.

Забележително е, че от агресорите двама са непълнолетни – на по 15 г., като са отведени в РПУ и са предадени на родителите.

"Как е възможно 7-8 млади българи да агресират до такава степен, че да налитат на униформен полицай?! Физически?! Да се самопразправят с него", запита се шефът.

Той посочи, че на видеозаписи явно личи подготовка и организация - "едно лице, което подава – забележете – стъклени бутилки, които по команда започват да се хвърлят".

Хаджиев апелира всички да си помислят, че с действията си могат да уцелят мирно протестиращ, свой близък или дори майка с дете.

"Няма как при промяна на политическата обстановка ние да се превръщаме в репресивен орган и едва ли не – в лошите! И полицията да поема всички негативи."

Той нарече станалото пред Партийния дом "опит за метеж". 

Столичният полицейски шеф каза още:

В момента ние сме единственият гарант за спазване на обществения ред, правата и свободите на българите. Няма да позволим определени групи хора и лица да опорочат мирния протест.