Провокаторите на протеста са служители на охранителната фирма "Делта гард", аз не "яхвам" протестите на гражданите, а записът ми със Сашо Паунов е манипулиран. 

Това е обобщението на твърденията в последния пост в социалните мрежи на бизнесмена Васил Божков, който към момента има 18 повдигнати обвинения от прокуратурата и се намира извън страната. Целият пост е посветен на протестите и на вчерашните публикувани от прокуратурата материали - няколко записа на разговори на Божков, които според обвинението доказват, че бизнесменът организира част от демонстрациите. Пуснатото от прокуратурата е част от започнало досъдебно производство за престъпления по глава първа от НК, която започва с "държавна измяна". 

В един от разговорите той говори с депутата от левицата Александър Паунов. Малко след като беше "осветлен", Паунов напусна ПГ на БСП за България, в която той бе от квотата на коалиционните партньори. И остава независимим народен представител. 

Самият той е признал пред червеното ръководство, че е говорил с Божков, но днес бизнесменът твърди, че "записът със Сашо Паунов е манипулиран, изменяйки смисъла на целия диалог". Според него това било обидно за всички. 

Самият Божков пък нито бил яхвал протестите, нито плащал на провокатори. Напротив - подкрепял демонстрациите и вярвал, че това е начинът да се постигне промяна. 

Най-интересната част от поста е накрая. В нея той директно твърди, че провокаторите, които в късните вечери на няколко пъти опитват да окървавят протеста, са служители на фирма "Делта гард".

"Знаете кой стои зад нея. Същите хора бяха сред защитниците на Иван Стоименов Гешев при избора му за главен "инструмент", допълва Божков. 

"Делта гард" е охранителна компания, която се свързва с Димитър Спасов, известен и с прякора Митко Каратиста. Последно името на фирмата изскочи покрай разследването на Антикорупционния фонд - филма в две части, озаглавен "Осемте джуджета". Според главния свидетел - бизнесмена Илия Златанов - именно гардове на тази компания са го следвали постоянно, били пратени да охраняват бизнеса му, като не го допускали на място и т.н.