Американският държавен секретар Майк Помпео обяви днес, че Държавният департамент предприема стъпки, които биха могли да подложат на санкции от страна на САЩ съгласно закон за 2017 г. инвеститори в два газопровода, които ще пренасят природен газ от Русия до Турция и Европа, съобщи "Ню Йорк таймс".

Говорейки на пресконференция, Помпео заяви, че ведомството му актуализира указанията съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA), които биха могли да "изложат" на американските санкции инвеститорите в "Северен поток-2" и клон на тръбопроводите на "Турски поток".

"Държавният департамент актуализира указанията за CAATSA, включвайки "Северен поток-2 " и втория клон на" Турски поток". Тези действия застрашават със санкции и инвестициите в други дейности, свързани с тези руски експортни газопроводи", каза Помпео, цитиран от ТАСС.

"Това е изрично предупреждение за компаниите, които помагат на руските проекти да оказват пагубно въздействие и които участват в тях, че това [участие] е неприемливо: Излезте [от тези проекти] сега, или рискувате последствия", заяви той.

Според него „Северен поток - 2“ и „Турски поток“ „не са търговски проекти“.

„Те са основните инструменти на Кремъл за експлоатация и разширяване на зависимостта на Европа от руската енергия, инструменти, които подкопават Украйна чрез блокиране на транзита на газ през тази критично важна демократична страна, инструмент, който в крайна сметка подкопава трансатлантическата сигурност. Съединените щати винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят техните енергийни нужди ", заяви държавният секретар.

Помпео поясни, че от икономически и финансови наказателни мерки са застрашени всички европейски или други компании, които са работили по двата газопровода, включително тези, които са го правили преди приемането на CAATSA и преди са били изключени от санкционния списък, предаде Асошиейтед прес.

Той отбеляза,цитиран от тази агенция, че Съединените щати, които са увеличили собственото си производство на енергия при президента Доналд Тръмп, „винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да посрещнат енергийните си нужди“.

САЩ вече изнасят втечнен природен газ и малко въглища за страни от Централна и Източна Европа като Беларус, Полша и Украйна.

Администрацията на Тръмп лобира в Европа, по-специално в Германия, да изостави тръбопроводите, които според тях поставят Европа под по-голямо влияние от Русия, която използва своя износ на енергия като политически ефект, отбелязва АП. Конгресът напредва със законодателство, което ще наложи  санкциите, разрешени от CAATSA.

Помпео заяви, че ще повдигне въпроса по време на кратко пътуване до Европа следващата седмица, когато планира да посети Великобритания и Дания. Дания миналата година оттегли възраженията си свързани с околната среда по част от газопровода „Северен поток 2“, което позволи работата по неговото приключване да продължи.

АП припомня, че САЩ са отявлен противник на газопровода „Северен поток 2“, който би транспортирал природен газ на около 1200 километра под Балтийско море от Русия до Германия. Наред с източноевропейските страни, които също се противопоставят на проекта, американското правителство твърди, че това ще направи Европа опасно зависима от Русия.

Заплахата от американски санкции вече накараха една компания да спре работата си по тръбопровода. В края на миналата година швейцарската фирма Allseas, която експлоатира кораби, полагащи подводни тръби, заяви, че спира работата по проекта.

"Северен поток 2" е собственост на руския "Газпром" с инвестиции от няколко европейски компании. Германското правителство заяви, че съжалява за заплахата от санкции и ги смята за намеса във вътрешните работи на страната. Канцлерката Ангела Меркел обаче разязсни миналата седмица, че Германия не обмисля ответни действия.

Русия обаче заяви, че обмисля мерки за отплата. Помпео е разговарял с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в понеделник, а президентът Доналд Тръмп разговарял с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган във вторник, но няма индикации, че тръбопроводите са били обсъждани.

"Турски поток" пренася руски газ през Черно море към Турция. Заедно двете му тръби с дължина 930 километра заедно с руските и турските сухопътни тръби могат да пренасят до 31,5 милиарда кубически метра природен газ годишно. Днешната заплаха от санкции се отнася за втората тръба на "Турски поток".