Българското знаме, което беше отнето от Христо Иванов на брега край парк "Росенец" и захвърлено, ще бъде занесено на протестите в София. Група бургазлии ще се присъединят към недоволството в столицата днес, съобщава БНР.

Бисер Русимов ще е този, който ще го занесе в София. Знамето, което политическите активисти забиха до имотите, наричани Догансарай, беше захвърлено от гард на Националната служба за охрана в храстите. На "масовото плажуване" в събота Русимов и негов съмишленик плуват до ивицата и вземат флага обратно.

“Оттук нататък това, което сме планували, е да го занесем на националния протест в София на 16 юли. Да послужи като символ за обединение на целия български народ и да поставим началото на един нов парламент“, каза Русимов.

"Имаме две идеи", поясни той – едната е да бъде поставено знамето на емблематично място в София, другата не пожела да разкрие.

Над 30 автомобила от Бургас ще пътуват за протеста в столицата, уточни Русимов.

Според заявките на различни протестни звена днес се организира най-масовата демонстрация пред Министерския съвет от началото на антиправителствените шествия от миналата седмица. 

Протестът в осмия протестен ден срещу кабинета на Бойко Борисов ще е "чудовищен", заканите проф. Велислав Минеков, част от групата "Отровното трио". Пред бТВ той нарече "огризки за протестиращите" оставките на тримата министри - Горанов, Маринов и Караниколов, и обеща демонстрации до отстраняването на целия кабинет от властта.

Към демонстрациите пред Министерския съвет ще се присъединят и активистите на БОЕЦ. Те имат план в няколко действия:

"Първа стъпка – пред Министерския съвет – 16.07. – Оставка на Борисов, разпускане на парламента и предсрочни избори. Това е най-важната стъпка. Всичко друго следва след това! За нея е нужна максимална подкрепа и на 16-и всички пред МС. И продължаваме! 

Втора стъпка – пред Съдебната палата – оставка на Гешев.
Задължителна е и оставката на членовете на СЕМ и Кошлуков! Демокрацията изисква прозрачност и чиста медийна среда." 

След "Росенец" да си върнем и БНТ от Доган. Оставка на Кошлуков! пък е лозунгът на третата протестна група, която ще демонстрира в центъра на София тази вечер. Организатор на този протест е бившият посланик на България в Русия - Илиян Василев. Демонстрацията е мотивирана от вида на телевизията в момента и от предложени промени в Закона за радиото и телевизията, които даваха възможност за удължаване на мандата на генералните директори на БНТ и БНР с до два пъти по 5 години. Вчера обаче вносителят - председателят на парламентарната комисията по култура и медии Вежди Рашидов, ги оттегли. 

"В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност.

За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост", посочват  организаторите на протеста пред БНТ. 

Сред тези, които се обръщат с призив за оставката на Емил Кошлуков, има мнозина, които бяха уволнени през последните три години. "Тази наша позиция не е израз на реваншизъм. Просто неведнъж се сблъскахме с вашите т.нар. управленски методи, г-н Кошлуков", уточняват те. 

Малка група от близо 500 души с чувство за хумор също ще протестират. Под мотото "Да защитим ДАНИ" те ще настояват премиерът Бойко Борисов отново да разреши на правосъдния министър Данаил Кирилов да пише в профила си във фейсбук.

Междувременно след снощния Ден 7-и около полунощ полицията разпространи нещо като полублагодарност, полухвалба, че сериозни инциденти не са допуснати:

При протестните действия днес не бяха допуснати сериозни нарушения на реда. Заради съмнително поведение е била извършена проверка на двама младежи -  на 15 и 16 години. От тях са иззети  два ножа и пиротехника, задържани са в столично районно управление.

Полицията отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации. Охраната, осъществявана от полицейските сили, е с цел опазване на спокойствието на гражданите.