Нито една партия в парламента не е предложила име, което да се кандидатира за шеф на ключовата за енергетиката Комисия за водно и енергийно регулиране. Крайният срок за обявяването им изтече вчера вечерта и при така създалата се ситуацията ясно е само едно - досегашният председател Иван Иванов запазва поста си. 

Това е втори провал на процедурата по избор, след като преди две седмици единственият кандидат, издигнат от управляващите от ГЕРБ, се отказа от състезанието. Официалният мотив беше, че не усещал широка политическа подкрепа, особено след като стана ясно, че от ГЕРБ направиха промени в закона, които да позволят на Младеновски да отговаря на условието за стаж. Той беше добре приет от бизнеса и експертите. Според медийни публикации обаче истинската причина за отказа му е фактът, че не е бил одобрен от депутата и бизнесмен Делян Пеевски. 

Така законът казва, че Иванов трябва да продължи да управлява Комисията, въпреки че мандатът му изтече още през април тази година. Продължава обаче процедурата за избор на членове на КЕВР. Те трябва да бъдат изслушани в Народното събрание.

По-големият проблем обаче идва от политическата криза в момента. Ако правителството подаде оставка и бъдат насрочени нови избори за нов парламент, едва ли някой ще се занимава с избор на комисия и шеф на КЕВР, която има ключова роля за либерализирането на пазара на ток за небитовите потребители, което трябва да потегли от 1 октомври. Дори обстоятелствата да бъдат възможно най-добри - вероятно е шеф на Комисията да има чак през септември, обяви председателят на енергийната комисия Валентин Николов пред 24 часа.