Над 100 души бяха задържани снощи от полицията в Москва след протест на опозицията срещу конституционните промени в Русия, съобщи организацията ОВД-Инфо, цитирана от Франс прес.
Около 500 демонстранти, много от които носеха маски с изписана на тях думата "не", скандираха за оставка на президента Владимир Путин и издигнаха плакати с лозунги срещу реформите, които биха позволили Путин да остане на власт още 16 години, предаде Ройтерс.
Полицията ги обкръжи и започна да извършва арести късно вечерта, след като демонстрантите направиха шествие по един от големите булеварди на столицата.
На гласуване, организирано в края на юни и началото на юли, 78 процента от избирателите одобриха тези реформи според официалните резултати, но опозицията казва, че е имало големи манипулации.

Промените в руската конституция ще дадат на Путин правото да управлява още два президентски мандата. Опозиционни активисти казват, че вотът е бил нелегитимен и че е време Путин, който управлява Русия от над две десетилетия, да се оттегли.

Опозиционери събират подписи срещу конституционните, виждайки във властта "кръвен враг"

Над 1000 души излязоха вчера на Пушкинския площад в Москва, за да сложат подпис под иск за оспорване във Върховния съд на Русия на резултатите от общоруския вот за промени в конституцията, пише в. "Комерсант", цитиран от БТА.
Флашмобът на опозицията срещу "нулирането" на досегашните президентски мандати на Путин премина спокойно в Санкт Петербург, но в Москва приключи с масови арести, посочва в. "Независимая газета".
Печатът цитира данни на вътрешното министерство за 132 задържани на неразрешения митинг. "Комерсант" уточнява, че подписката с иск да се "нулира" конституционната реформа на Путин е била организирана от нерегистрираната правозащитна организация "Отворена Русия". След отказ на кметството да разреши протеста сдружението на живеещия в чужбина опозиционер Михаил Ходорковски свикало "среща" на свои съмишленици.
Участниците в московската акция подкрепиха същевременно жителите на далекоизточния Хабаровски край, протестиращи срещу наказателното преследване на губернатора Сергей Фургал, обвинен в убийства, и на местната активистка Юлия Цветкова, обвинена в гей пропаганда, се казва в материала.
Запитан от "Комерсант" защо е нямало арести в Санкт Петербург, правозащитникът Алексей Глухов предполага, че става въпрос за "негласно споразумение". Властите са склонили за подписката там, защото опозицията "не е тръгнала срещу Кремъл", "но ситуацията всеки момент може да се промени".
Изданията припомнят и съдебните процеси срещу руски журналисти напоследък. "Според някои политолози "пресата", притискаща пресата и прекомерно активните според властта общественици, е нещо като профилактична работа с населението. С оглед на очакваното изостряне на социално-икономическата криза и възможното й прерастване в политическа. В смисъл: не шавайте много-много, граждани, иначе вижте какво ще стане. Ще ви заболи", коментира в. "Московский комсомолец".
"Независимая газета" цитира лозунги, които скандирали протестиращите в Москва: "Русия без Путин", "Долу царя", "Русия ще бъде свободна!", "Путин, махай се!", "Хабаровск, ние сме с теб!" и други. Акцията обаче преминала в шествие, според очевидци полицията била "настроена агресивно", задържала дори случайни минувачи, някои после се оплаквали от травми. Московският омбудсман Татяна Потяева обещала днес да проследи по-нататъшната съдебна процедура.
В Москва "по междинни данни" били събрани над 2000 подписа срещу конституционните промени, в Санкт Петербург, където се подписали дори някои полицаи - близо 3000. Подписката продължава онлайн на сайта isk.2020go.ru, добавя "Независимая газета".
По предварителни данни на правозащитната организация ОВД-инфо са задържани най-малко 142 души, пише в. "Новая газета". Отначало спецполицаите говорели помежду си: "Който крещи, го закопчаваме", но "много скоро" взели да се приканват взаимно: "Хващай който ти падне." Така приключи неразрешената акция, резюмира вестникът.
Московчани се опитват да обръщат внимание на властта, че решенията й са разрушителни, а често пъти и просто глупави. В момента обаче дори единичните протести, за които по закон не се иска разрешение, се разглеждат като нарушение на необявената впрочем карантина. И "властта с удоволствие използва възможността с демонстративно презрение да пренебрегва нуждите на гражданите на Русия", пише в. "Свободная преса".
Тази последователна политика дава плод: хората все по-малко вярват, че избират тази власт. И все по-често инстинктивно и подсъзнателно я възприемат като техен кръвен враг, заключава руският всекидневник.