Коалицията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършване на мандата – до пролетта следващата година. Идната седмица коалицията ще отхвърли вота на недовение, внесен от БСП. След това ще се решава за оставки на министри - въпреки че тези на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов вече са подадени, след като ги поиска Бойко Борисов. 

Това накратко са решенията от провелия се коалиционен съвет, изказани последователно от лидерите му Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и накрая - от премиера Бойко Борисов. 

Вотът на недоверие на БСП ще бъде отхвърлен. 

Служебно правителство - абсурд! – декларира Борисов, давайки да се разбере, че оставка няма да се подава по начин, който да доведе до предсрочни парламентарни избори. - "Тогава ще се поднови протестът с наш протест. Защото на този президент, незрял, фигурант, както го нарекоха..." 

След което попита Христо Иванов и наречената от Борисов "градска десница" защо не е имало протест и когато са излезли записите как "Шиши как нареди служебното правителство".

"А сочи моите министри за ДПС... Защо нямаше протест как Шиши нареди кабинета и зависимостта на Радев от Пеевски, който му редил кабинета. А вие не си ли зададохте тоя въпрос? А и като видях - върнете се и вие - кабинетът как е бил съставен. Това не ви ли интересува, не е ли зависимост?", обърна се премиерът и към медиите.

Припомняме, че твърдението, за което говори Борисов, е част от СРС, публикувано от прокуратурата. И автор на това твърдение и репликата за "Шиши" и хората в служебното правителство на Румен Радев е... Васил Божков. Премиерът построи част от версията си за случващото се именно върху изнесеното от държавното обвинение по т.нар. досъдебно производство по повод записите с участие на Божков за държавна измяна. 

"България е правова държава и ние се движим по правила. Депозирани са оставките на министри, те имат голяма подкрепа и всеки от тях е свършил значителни неща. Всички видяхме по какви сценарии се развиват провокациите в протеста...", посочи още премиерът.

И изброи постиженията на всеки от тях - при Горанов финансовата стабилност, чакалнята за Еврозоната и членство в банковия съюз на ЕС, при Маринов - "няма неразкрито убийство, няма случай на побой над журналист да не се разкрива". МВР министърът се справил и с опазване на обществения ред при протестите, "въпреки че вчера стана ясно как се движат провокациите на протеста". За Караниколов Борисов отчете, че като министър е способствал за повишаване на БВП за три години и има "рекорден ръст на инвестиции и БВП".

Последва разказ на Борисов на версията му за атаките срещу тези министри и властта (предния ден от съобщение на ГЕРБ се разбра, че трите оставки са поискани за опровергаване на внушенията за връзки с ДПС - б.р.):

"И всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързва към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от така наречената градска десница, които с вчерашните разговори, които прочетохме (на Божков записите - б.р.), се управляват чрез фейсбук. Защото много е странно - единия ден тичат към "Росенец", прибират се, на другия ден тичат пред МВР - прибират се, на третия ден тичат на хотел "Берлин", пият кафе и си отиват. И проблемът за тях е приключил"...

Борисов се обърна към Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", че ще му даде поисканите от него документи за "Лукойл". И попита:

"Защо като вицепремиер, защо като министър на правосъдието не отиде да ги прочетеш, не постави въпрос на оперативно заседание на Министерския съвет, защо не поиска от колегите си икономически или финансов министър да ти ги даде?

Иванов бе вицепремиер във втория служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев и министър на правосъдието във втория кабинет "Борисов", докато не подаде оставка на 9 декември 2015 г. заради несъгласие с политиката на правителството по съдебната реформа. Документите, които Иванов иска по отношение на "Лукойл" от 2018 г. насам и които Борисов казва, че ще му предостави, са свързани с ревизионните актове на "Лукойл" от края на 2016 г. и от средата на 2017 г. Проверките - според Иванов, са правени от Националната агенция по приходите, но са му отказани, когато подава заявление за достъп до обществена информация.

 
"Тази евтина политика, която се прави, затова се съгласихме с колегите да се мобилизират партиите и да преодолеем вота на недоверие. Защото най-гротескното е БСП да иска вот на недоверие и като им видях и мотивите - те са просто изсмукани от пръстите. Да говориш за водната криза в Перник, като направихме в рамките на месеци и модерните водопроводи, и цялата канализационна и водоснабдителна система на града се работи, и язовирът се напълни, и на Радомир пускаме водата... От 70 години непипано, несвършена нула работа от тях... Дори техният кмет, който се оказа добър кмет, не си изкриви душата... те ми искат вот", заяви Борисов.
След което за пореден път предупреди: 
 
"Така или иначе предстоят много трудни месеци. Виждате, броят на починалите се вдига (от COVID-19 - б.р.). България е единствената държава, която отрече пандемията. Другите държави затягат режимите. Ние дори, всеки здрав разум, който се опитва да каже, че тази пандемия не е отминала...", каза той и даде примери с връщането на маските във Франция например. 
Направи и своя прогноза какво ще се случи, ако на власт дойдат "лицата от протеста": 
 
"Предстоят много тежки месеци, това казах на колегите. И като гледам лицата на протеста, аз ги познавам всичките, не си представям държавата да се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира веднага. Ние сме ги видели. Декември, януари, февруари ще бъде тежка икономическа и социална криза... Не е по силите на една партия и коалиция да преведе държавата през това бурно море, по-художествено да се изразя. Трябва консолидация на цялата нация. Да има разделение в тази криза...
 
Следващата заявка на Борисов бе, че ще има промени в управлението, но отново повтори, че трябва да се мисли какво ще се прави в зимните месеци с предстоящата криза и в "чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение...".
 
...Ще пострадат народни маси. И го казвам с цялата си любов към хората, към държавата си. Няма никакво значение, да не би да е удоволствие да си премиер, да не би да е приятна тази работа, или министър. Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-опитен, по-знаещ?"
Премиерът разказа, че предния ден му се е обадил президентът Георги Първанов, с когото били политически противници, но работели заедно, както се прави във "всички бели държави".
Тогава - по времето на Първанов, България била в изолация, а сега има пълна подкрепа и от ЕС, и от САЩ, заключи Борисов, позовавайки се на решението за прием на България в чакалнята на еврозоната. 
 
Борисов заяви, че са го учили да не отговаря с обидни епитети на обидни епитети, защото "ставаме като тях", но добави: 
"Но се видя мафията какво управлява и как иска да управлява с есемеси, с кои лостове."