След четири месеца и половина, прекарани в ареста, секретарката на бизнесмена и обвиняем Васил Божков - Йоана Чолакова, излиза на свобода срещу 30 000 лв. гаранция. Младата жена посрещна със сълзи новината в залата на Апелативния специализиран наказателен съд, който отхвърли протеста на прокуратурата и потвърди решението на долната инстанция за край на ареста срещу гаранция. 

Чолакова е обвиняема по "първата" организирана престъпна група на Васил Божков – за пране на пари, невнесени такси, принуда на държавни служители и т.н. Затова и днес прокуратурата претендираше, че самата тежест на деянието е достатъчен аргумент жената бъде изолирана от обществото, за да не влияе на свидетели и да не извърши нови престъпления. Тя имала "висока степен на лична опасност", изтъква още държавното обвинение.

По време на делото се разбра, че единствен свидетел срещу Чолакова отново е Цветомир Найденов – бившият съдружник на Божков, който е дал показания, че Йоана била в “изключително близки, доверителни отношения” с шефа си, "организирала и ръководела част от неговите срещи" и дори... имала достъп до всички помещения в "Нове АД холдинг".

В забележителна пледоария адвокатът й Владимир Манолов обясни пред съда, че да имаш такива отношения с началника си е задържително и го пише в трудовия договор и длъжностната характеристика - затова именно хората си вземат секретарки. Той обърна внимание, че отново единствен свидетел на прокуратурата е Найденов. Нещо повече – Йоана е задържана на 2 март, а той е дал показания срещу нея на 3 март – навръх Националния празник на България.

Манолов каза още, че всички твърдения на Найденов са в смисъл “чул съм”, "известно ми е, че" - без никой да го пита откъде му е известно, откъде е чул нещата, които твърди.

"Неговите твърдения са непроверени - никой не смее да му зададе контролни въпроси.

Подобни са и разпитите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов -  каза адвокатът, който е запознат с томовете по делото. – Извинявайте - това не са разпити, а монолози, в които те защитават себе си, не изтъкват факти. А прокуратурата не задава уточняващи въпроси, защото се страхува да не се срути конструкцията на обвинението."

Адвокатът допълни, че в момента "Божков е богат изгнаник", но затова пък държавата е взела за заложници най-близките му – жена му Елена, Йоана Чолакова и близкия му приятел Славчо Марков. И заяви, че прокуратурата за 4-те месеца, в които Чолакова е в ареста, "разпитала един свидетел, и то фалшив".

Самата Чолакова помоли съда да й наложи по-лека мярка от "задържане под стража". А на уточняващ въпрос - защо пише, че длъжността й е "началник кабинет", даде да са разбере, че това всъщност е секретарка, но не рецепционистка. Съдът се поинтересува и какви са доходите й като началник кабинет и по втория й трудов договор - административен директор на ПФК "Левски" (каквато тя на хартия все още е, б.а.). 

Съставът на Апелативния наказателен спецсъд прие, че протестът на държавното обвинение срещу пускането на Чолакова под гаранция е напълно неоснователен и че за последните 4 месеца и половина с нищо не е надградено първоначалното “обосновано предположение”, че жената е член на ОПГ на Божков.

Тричленният състав специално изтъкна, че цялото "престъпно сдружение", което прокуратурата претендира, се крепи само на показанията на Цветомир Найденов.

Така съдът потвърди наложената й през миналата седмица парична гаранция от 30 000 лева като съразмерна и Чолакова ще бъде свободна, когато близките й я внесат.