"Демократична България" поиска флагът, който Христо Иванов занесе с лодка на плажа до т.нар. летен Догансарай, да бъде поставен там за постоянно. За целта да бъде монтиран пилон. 

Това съобщиха от формацията.

Както е известно, това е трикольорът, който служител на НСО изтръгна от ръцете на Иванов и захвърли и който днес пътува за София, "за да вземе участие" в антиправителствените протести. 

В докладна записка до Общински съвет–Бургас общинският съветник от "Демократична България" Димитър Найденов предлага да се изготви проект и да се финансира чрез дарение поставянето на пилона.

От коалицията припомнят, че кметът на Бургас Димитър Николов вече е изразил готовност за поставяне на такъв пилон.

Ето пълния текст на предложенито на "Демократична България" до общинските съветници:

Всички станахме свидетели, как на 7.07.2020 г. в м. Отманли, лесопарк “Росенец”, на морския бряг, грубо и непристойно беше поругано българското знаме – смачкано и захвърлено като боклук.

На организирания на 11.07.2020 г. мирен граждански протест: „Масово ходене на плаж“, кметът на община Бургас по наше искане пое ангажимент пред гражданите на това място да бъде монтиран пилон, на който да бъде поставено българското знаме. Политическото обединение, чийто представител съм, е готово да изготви проекта и да финансира чрез дарение за община Бургас начинанието. Нашето желание, а и желанието на голяма част от българските граждани е на това място да се издига българското знаме и то да се вижда отдалеч.

Поземленият имот с идентификатор 07079.831.94, на чиято територия ще бъде монтиран пилонът, е публична държавна собственост. В зависимост от вида на съоръжението ще са необходими и действия от страна на общинската администрация.

Предвид изложеното и на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА предлагам Общински съвет–Бургас да вземе следното:

РЕШЕНИЕ:

Възлага на кмета на община Бургас да предприеме необходимите действия по реда на Закона за държавната собственост за предоставяне на право на община Бургас да постави пилон с българското знаме на плажа на черноморския бряг в имот с идентификатор 07079.831.94 – публична държавна собственост. 

Възлага на кмета на община Бургас да предприеме необходимите действия по реда на Закона за устройство на територията за поставяне на пилон с българското знаме на плажа на черноморския бряг в имот с идентификатор 07079.831.94 – публична държавна собственост. 
Финансирането на изграждането на пилона ще бъде изпълнено със средства, дарени от „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“.