"Не виждам нито един довод и аргумент", "реваншизъм, озлобление" и "странно плюене по БНТ" – с тези думи генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков коментира поредния протест с искане той да освободи поста. В интервю за Клуб Z Кошлуков разказа, че телевизията се развива по-добре – "спазваме по-висок професионален стандарт, защото сме длъжни".

Но и призна, че в последно време натискът върху БНТ расте от политици, които му се обаждат всеки ден. "Едните казват – пускай, другите – не пускай, това е нормално ежедневие за всеки директор. Подозирам, че така е и в бТВ и Нова", разказва Емил Кошлуков, без да посочва имена и партии.

От тази есен се готвят промени в програмата на БНТ. "Това ще ми е политиката – чрез програмата да докарам БНТ до второто място по гледаемост в България", заяви Кошлуков. Обмислят се промени в новините, ще има нови публицистични предавания и ново развлекателно предаване в събота, което ще се води от Димитър Павлов (последният съботен формат с Дони се провали, бел. ред.). Ще се търси все по-вече младата аудитория, която според Кошлуков не припознава БНТ. 

Вече са направени две социологически проучвания, които показвали, че централните новини на bТВ и Нова телевизия са предпочитани от 70% от аудиторията и БНТ е губеща. По думите на Емил Кошлуков това е, защото се е променил начинът на гледане на телевизия особено, ако се сравнява София с останалите градове, където зрителите по-рано приключват работа и застават пред телевизорите. Затова се обмисля регионалните новини да имат повече място в БНТ. 

От тази есен ще има и всекидневно предаване за международни новини с фокус върху балканските държави и европейската политика. Кошлуков се похвали, че вече е разговарял със свои колеги от Гърция, Румъния и Македония, с чиито обществени телевизии ще се обменят репортажи. 

Той е категоричен, че при предавания като „Панорама“ и „Референдум“ няма да се променя часът на излъчване. Все по-засилено присъствие ще има и онлайн платформата на БНТ. Там ще се излъчват на живо събития по всички канали на социалните мрежи, ще се предложи и по-лесен и бърз достъп и до новините на БНТ, каза още Кошлуков. 

Ето и цялото интервю с него:

Г-н Кошлуков, пред БНТ се организира пореден протест с искане за вашата оставка. Имат ли основание вашите бивши колеги в обществената телевизия да ви искат оставката? Каква е вашата гледна точка?

Не виждам нито един довод и аргумент. Казват, че резултатите били лоши, но има рейтинги, които показват, че не е така. 

Виждам в тези бивши колеги, които са съкратени, някои не от мен, реваншизъм и желание да се върнат на работа. Вземали са добри заплати. Стресът на човек, който 20 години е работил в обществената телевизия, да излезе на свободния пазар е много голям. Те не са свикнали на режима на това темпо и виждате, че не могат да си намерят работа. Ако бяха толкова добри журналисти, щяха да работят. Но ние работим по друг начин и наистина е трудно за човек, който излезе оттук, да се справи с пазара. 

Аз разбирам техния стрес, напрежение, но телевизията трябва да се обновява. Не считам, че на някой му се полага по наследство какъвто и да е пост. Хората трябва да се оценяват по качествата и уменията им, а не по връзките и заеманата до момента позиция. Смятам, че телевизията се развива по-добре, спазваме по-висок професионален стандарт, защото сме длъжни. Правим телевизията, която е достоверна, обективна и плуралистична. Такава ни е мисията. 

Разбирам разочарованието и озлоблението на тези хора. Но ние трябва да дадем път на млади хора. За мен малко е странно това плюене по БНТ, където си отдал толкова години живот и твърдиш, че я обичаш. Но в крайна сметка е и въпрос на лична позиция. Не мога да коментирам морала и възпитанието на хората.

Репортерите на БНТ и Нова телевизия често са освирквани на протестите на жълтите павета. Имате ли обяснение защо?

Като при всеки протест сигурно има и недоволство. Журналистите и от Нова, и от БНТ, и от бТВ си вършат работата, те отразяват новините такива, каквито са. Аз съм сигурен, че има отделни партии, движения и организатори на протести, които недоволстват, защото искат повече внимание. Всеки ден ми звъни телефонът по тая тема. 

Всеки се смята за важен. Телевизията е тщеславно, суетно изкуство. Но балансът на отразяването на каквито и да е събития при нас се регулира от закона и от стандартите, които спазваме. Със сигурност има някой, който смята, че заслужава повече отразяване. 

Политици обаждат ли ви се?

Постоянно, отвсякъде. 

И от "Дондуков" 1, и от "Дондуков" 2?

Нека да не влизам в конкретики, да, политици звънят. Това обаче не е проблем, защото това е моята работа като генерален директор – аз да поемам тези отношения и натиск, за да може колегите в нюзрума да работят обективно и независимо. И затова, откакто съм директор, не съм си позволил да участвам в нито една оперативка на нюзрума. Защото смятам, че не е работа на генералния директор да участва в редакционната политика на новини, публицистика и каквото и да е. Опити за влияние и натиск ги е имало и през годините не само при мен, защото политиците смятат, че телевизията е тяхна. Едните казват – пускай, другите – не пускай, това е нормално ежедневие за всеки директор. Подозирам, че така е и в бТВ и Нова. Задачата на всеки директор е да удържа и да остави журналистите да работят.