58% смятат, че е нужна оставка на правителството, 32% са против. Останалите не могат да преценят.

6 на сто твърдят, че вече са ходили на протест срещу правителството. Този дял условно се равнява на около 300 хиляди души. 36% казват, че тепърва биха участвали в протест срещу правителството. В протест в подкрепа на правителството казват, че биха участвали 8%, а че вече са участвали - 2 на сто.

Данните са от експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 13 юли сред 700 души.

"Данните, разбира се, съдържат известна декларативност, но представляват сравнително добър ориентир за величината и профила на протестите и протестния потенциал. Подобни сондажи са добър метод за формиране на хипотези в бързопроменяща се среда", твърдят от агенцията.

Съществена част от деклариращите, че протестират, са млади хора. В София протестният потенциал е по-висок. В столицата към момента на изследване са протестирали около 10%, което би могло да означава и около 150 хиляди души.

"В останалата част на страната е очаквано по-малък пртестният потенциал и това вероятно се дължи на повече страх", коментират от "Галъп интернешънъл".  

"Данните възпроизвеждат и традиционната структура на мненията при въпрос за доверие в правителството. В същото време обаче тези данни показват, че стабилизацията на имиджа на правителството около ситуацията с коронавируса е била по-скоро временна и е отложила действието на по-дълбоки процеси", допълват от агенцията.

Като че ли навсякъде по света през първите 3 месеца разпространението на COVID-19 консолидира властта и премахна партийността от съзнанието, а сега започва обратният процес – настроения за промяна. Това вече бе регистрирано в Германия, Франция и други страни", обясняват още оттам.


Сондажът е проведен чрез телефонен панел. Абсолютна максимална грешка 3.7 при 50% дялове. 1% от извадката е приблизително равен на около 55 хиляди души.