Вицепремиерът Красимир Каракачанов не изключи кабинетът да довърши мандата си без премиера Бойко Борисов. 

"Оттук нататък има два варианта - или ново правителство в рамките на този парламент и това мнозинство, със или без сегашния министър-председател - въпрос на разговори в коалицията, или предсрочни избори", коментира пред журналисти Каракачанов.

По думите му по-добрият вариант е диалог и държавническо поведение, а не евтина борба за власт. Той предупреди, че с напредването на времето икономическата криза ще се засилва. Паниката никога не носи нищо добро, а здравият разум, спокойствието и подадената ръка за диалог са разумното нещо, каза Каракачанов. И уточни, че не се притеснява от протестите. 

Предсрочни избори, шарен и раздробен парламент, нови избори - така описа алтернативата вицепремиерът. И добави, че изпитания пред коалицията е имало много за последните три години, но в момента изпитанията са пред държавността като цяло.

"Още от началото на конфликта апелирах за разум, национална отговорност и диалог между институциите. Този филм "стани да седна" го наблюдаваме от 1990-1991 г., а войната между институциите - от началото на прехода в България. Ефектът е обедняване на нацията, неграмотност, гета, корупция, политическа бруталност и генерално нищо добро или малко добри неща за българската общественост", коментира Каракачанов.

 

Той призова за преговори и компромис от всички страни. Като наблегна, че за да изкара този кабинет своя мандат, може да стане и като Борисов освободи премиерския пост.

"По-добре преговори и постигане на компромис, отколкото стремеж за капитулация и унищожение на противника", отбеляза той. 

Каракачанов отново заяви, че не приема да научава новините за оставките на министри от медиите.

Изказването на лидера на ВМРО идва малко след съвместна пресконференция от срещата на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Тогава бе съобщено, че промени в кабинета ще има, но едва след като мине вотът на недоверие, внесен вчера от БСП. Вчера от ГЕРБ разпространиха информация, че се обмислят няколко варианта за преодоляване на кризата и протестния натиск, а вечерта премиерът Борисов реши да поиска оставките на трима министри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Причината  - да се спрат внушенията, че са инсталирани в кабинета от депутата на ДПС Делян Пеевски. 

Управляващите днес демонстрираха спокойствие и заявиха, че ще си изкарат мандата докрай.

"Диалогът трябва да доведе до разбирателство, до ясна програма в рамките на следващите 7-8 месеца, разписана по месеци и дните в месеца кога какво ще се случва, и то предимно мерки, свързани с икономиката, преодоляване на обедняването, свързано с коронавируса, част от приоритетите, които са поставили като "Обединени патриоти" пред правителството. Не общи приказки, а разписани във времето", каза още Каракачанов.