Маринела Арабаджиева се озова отново в ареста покрай... съвсем друга процедура - по започване на делото й по същество. Това потвърди адвокатката Ина Лулчева пред Клуб Z.

След като, както е известно, Арабаджиеви бяха пуснати за издирване през 2018-а, задържани в Испания и доведени с европейска екстрадиция, те са на практика в ареста от 7 март 2019 г.

Най-после делото им за организрана престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и др. е на път да започне по същество през май 2020 г.

На 28 май обаче първата инстанция - Специализираният съд, в рамките на т. нар. разпоредително (предстартово) заседание спира и връща делото на прокуратурата, като едната от причините е до болка позната - обвиненителният акт не става. Ирония е, че разпоредителното заседание бе въведено от мнозинството на ГЕРБ в парламента именно за да се избегнат или поне да се сведат до минимум множеството връщания на прокурорски обвинителни актове.

Така или иначе по втората тема - за мярката за неотклонение - Маринела Арабаджиева отива вкъщи с постановление за незабавно изпълнение на съдия Христина Михайлова. Тя й налага втората по тежест мярка - домашен арест (между другото същия "мач" тя игра и през септември 2019 г., неуспешно, б.р.).

Лулчева подчерта днес пред Клуб Z детайла, че по време на мярката си Арабаджиева е проверявана, няма нито едно нарушение или пък не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на "домашния арест". 

Очаквано прокуратурата атакува пред Апелативния спецсъд спирането на делото. Пети състав на АСНС е решил - отменя решението за спиране и връща на долната инстанция процеса, като я задължава да го гледа (казано просто - делото в момента е в нищото - трябва пак да има "разпоредително заседание", б.р.). Освен това обаче налага в рамките на това си решение и мярка "задържане под стража".

Адвокат Лулчева каза пред Клуб Z, че това е "самоцелно, абослютно незаконно и е чиста репресия".

По тези тип дела обаче АСНС е и последна инстанция, т.е. решението е окончателно и не подлежи на обжалване.