Великобритания заяви днес, че Русия се е опитала да се намеси в британските парламентарни избори през 2019 г., като незаконно се е сдобила с деликатни документи, свързани с планирано споразумение за свободна търговия със САЩ и ги е разпространила в социалните медии, предаде Ройтерс.

"Почти сигурно е, че руски субекти са се опитали да се намесят в общите избори през 2019 г. чрез онлайн усилване на ефекта на незаконно придобити и разгласени правителствени документи", каза британският външен министър Доминик Рааб.

"Деликатни правителствени документи, отнасящи се до споразумението за свободна търговия между Великобритания и САЩ, са били незаконно придобити преди общите избори през 2019 г. и разпространени онлайн чрез социалната медийна платформа Редит", заяви той.

По думите му "правителството си запазва правото да отговори с подходящи мерки в бъдеще".

Разследване на британското правителство е установило, че когато тези документи не са привлекли особен интерес, са били направени още опити за разпространяване на незаконно придобити материали онлайн преди изборите, каза Рааб.

"Макар да няма доказателства за широкообхватна руска кампания срещу общите избори, всеки опит за намеса в нашите демократични процеси е напълно недопустим", заяви той.

Външният министър даде изявление само часове след като парламентарната комисия за разузнаване и сигурност съобщи, че следващата седмица ще публикува дългоочаквания доклад за руското влияние в британската политика.

Министър-председателят Борис Джонсън постигна категорична победа на изборите през декември 2019 г., а неговата Консервативна партия спечели най-голямото парламентарно мнозинство от победата на бившия премиер Маргарет Тачър през 1987 г., припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

По-късно днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли британските обвинения.

"Можем да кажем едно - Русия няма нищо общо с тези опити", каза той, цигиран от ТАСС. "Няма да приемаме подобни обвинения, както и редовните твърдения за намеса в изборите през 2019 г.".