„Главата на мафията се казва Ахмед Доган. Бойко Борисов е само прислужник, а Иван Гешев - милиционер.“ „Време е за гражданско неподчинение. Ще легнем пред самолетите, пред влаковете, пред автобусите.“ „Тези инатливи магарета трябва да си тръгнат.“ „Бий му дузпата.“ „Кошлуков вън от БНТ!“ И... "По-тъпи сте от последния сезон на Game of Thrones!"

Така може да се обобщи осмият ден на протести с искане за оставки на правителството, главния прокурор Иван Гешев, а от днес вече и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Поредната демонстрация стартира около 18,00 часа тази вечер. Половин час по-късно на Ларгото пред Министерския съвет вече имаше към хиляда души, чийто брой обаче бързо нарастваше.

На две импровизирани сцени бяха разположени говорителите на демонстрантите тази вечер - на стълбите пред бившия Партиен дом бяха представителите на БОЕЦ, а т.нар. Отровно трио - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков - пред официалния вход на президентството.

На площада можеха да се видят няколко нови елемента.

Единият бе футболна врата с призив "Бий му дузпата" и електрически стол с карикатура на премиера Бойко Борисов и думите "Бургас ви обича", донесен явно от симпатизанти от морския град. Тази вечер в т.нар. Триъгълник на властта можеха да се забележат хора от други градове на страната, а не само софиянци.

Полицията също бе на "бойния си пост".

Паралелно с протеста на Ларгото 200 души се събраха около 18,30 часа тази вечер пред сградата на БНТ с искане за оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

По-рано през деня в интервю за Клуб Z Кошлуков обяви, че не вижда нито един довод или аргумент за оставката му, а само "реваншизъм, озлобление" и "странно плюене по БНТ". Според него телевизията се развива по-добре – "Спазваме по-висок професионален стандарт, защото сме длъжни."

На протеста пред БНТ дойдоха доста от познатите лица на обществената телевизия, които бяха освободени през последните месеци.

Водени от общинския съветник от София и бивш кандидат за кмет на столицата от "Демократична България" Борислав Игнатов, пристигнаха да покажат подкрепата си и активисти на "Да, България". Малко по-късно се появи и лидерът на партията Христо Иванов.

Входът на БНТ бе заварден от полицаи.

Около 18,50 часа потестът се отправи към т.нар. Триъгълник на властта - за да се слее с множеството, което днес излезе за осми път на площада.

Към 19,00 часа протестът пред Министерския съвет вече бе в пълния си "разцвет", като доминираха предимно стандартните скандирания "Оставка!" На площада имаше минимум 8000 души.

Подигравателен списък с имената на "бъдещите министри" изчете проф. Велислав Минеков под бурни аплодисменти и смях:

"Премиер Дани Кирилов, министри - Шкембе войвода и Шиши Корпулентния. Добре, щом не ви харесва, направо да изберем за премиер Иван Гешев."

След това Минеков призова:

"Време е за гражданско неподчинение! Ако продължават, ще блокираме цялата страна. Ще легнем пред самолетите, пред влаковете, пред автобусите. Ще блокираме шосетата. Ако тези инатливи магарета не си тръгнат, ще организираме национална стачка."

Бурни овации предизвика друг списък - изчетеният от Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" лист с имената на градовете, присъединили се към протеста.

"Вчера ГЕРБ измислиха 4 варианта за изход от ситуацията. Общото между тях е, че в нито един го нямаше Бойко Борисов."

Величков попита гражданите "Кой е главата на мафията?" и когато те посочиха Министерския съвет, им каза:

"Не. Главата на мафията не е там. Той е обикновен прислужник. Не е и на четвъртия етаж на Съдебната палата, където е един милиционер, който не е и сънувал, че ще стигне до този пост. Главата на мафията е на плажа Росенец и се казва Ахмед Доган!"

Около  19,30 часа организаторите на протеста обявиха, че шествието ще отиде отново до БНТ, за да затвърди исканията за оставката на Емил Кошлуков, а след това ще се върне обратно на Ларгото.

В 19,45 часа протестът вече наброяваше няколко десетки хиляди граждани. Скандиранията "Борисов е позор, оставка и затвор!", "Оставка!", "Довиждане!" ставаха все по-мощни.

Изключително бавно заради огромното количество хора шествието се отправи по обичайния си маршрут по столичните улици - "Св. Александър Невски", Народното събрание, (нова) отбивка до БНТ, Орлов мост и обратно.

Към 20,10 часа с обичайните викове "Оставка" и освирквания шествието стигна до храма "Св. Ал. Невски". След което продължи към Народната библиотека откъм задната страна на Народното събрание.

В 20,20 часа протестиращите стигнаха до Софийския университет "Свети Кл. Охридски".

И блокираха кръстовището пред него.

След това се отправиха към Орлов мост, който също бе блокиран в 20,28 часа. В 20,40 часа протестиращите бързо се разделиха, за да пропуснат линейка в посока към Министерския съвет.

В 20,45 часа със силен порив на познатите викове "Оставка" шествието зави към "Граф Игнатиев" и по трамвайните линии се отправи към площад "Славейков".

Протестиращите получиха и интересна подкрепа от... гълтач на огън. Докато шествието минаваше през "Славейков", младеж от последния етаж на жилищна сграда удиви хората с пиротехническите си умения. И получи множество аплодисменти.

Малко преди 21,00 часа демонстриращите подминаха площада и се отправиха към обичайната си "протестна точка" пред Съдебната палата.

Около 21,10 часа, без да се усетят, протестиращите се разделиха на два лагера, скандиращи два подобни, но всъщност различни лозунга:

"БСП - позор, оставка и затвор! и "ДПС - позор, оставка и затвор!"

Блокираните пред Съдебната палата шофьори не само не се изнервиха от това, че протестът им е преградил пътя, но се включиха, като натискаха клаксоните си в ритъма на скандиранията.

А полицията бдеше зорко, разбира се

В 21,10 часа протестът направи пълната си обиколка и "акостира" обратно пред Министерския съвет.

* * *

Хиляди протестираха в цялата страна

Стотици хора се събраха в Монтана – сред тях основно млади хора и млади семейсва. Те изразиха солидарност с исканията на протеста в столицата.

За първи път тази вечер демонстрация имаше и във Враца. Протестираха включително родители на деца с увреждания.

Седми масов протест имаше във Варна. Двойно повече хора се събраха пред сградата на общината в сравнение с вчера.

„Мутри, вън“ и „Оставка“ скандираха протестиращите в Пловдив. Над 4000 души се събраха на площад "Съединение". Шествие мина по бул. "Цар Борис Трети Обединител", като хората викаха "Оставка" и нецензурни възгласи срещу Бойко Борисов. Хилядите протестиращи се спряха в Тунела, където изпяха химна. Организаторите заявиха, че няма проблеми с етническото напрежение, а със задкулисието. Още в началото на площада бяха отправени призиви за необходимото уважение към полицаите, които охраняват протеста, а по-късно те бяха аплодирани. Шествието приключи пред сградата на общината.

Хасково - за поредна вечер демонстранти поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев и смяна на изпълнителната власт.

Протестно шествие имаше в Сливен. В Русе гражданите, събрали се пред местната Съдебна палата, поскаха да си ходи цялото правителство, а не само няколко министерски оставки.


А ето и какво се случи в тъмната част на деня, след като мирният протест в София се върна обратно на Ларгото пред Министерския съвет: