Тримата български депутати от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ) – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, изпратиха писма до всички евроинституции и "изобщо до когото са сметнали за необходимо". То е във връзка с акцията на Христо Иванов край имота на Ахмед Доган в "Росенец". А съдържанието му вече предизвика реакция - на Ханс ван Баален, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). На база въпросното писмо, вчера Ван Баален обяви участниците в масовото плажуване на държавната ивица край сарая на Доган за "екстремисти", които атакували частната му собственост.

Публикуваме писмото едно към едно, с уговорката, че на моменти английският език, на който е написано, е предизвикал някои затруднения. Допуснати са някои дребни грешки. Те обаче не променят смисъла на посланието (което подлежи на анализ само по себе си - виж долу).

"Скъпи колеги,

Със съжаление ви информираме, че всеки път, когато в българското обществено пространство има ситуация на нарастващи безредици, ДПС и неговите членове стават обект на провокации и опити за превръщане в изкупителни жертви с цел привличане на вниманието и трупане на политически капитал.

Наблюдаваме с отчаяние именно това през последната седмица. За съжаление съпредседателят на малка партия, която сама не е постигнала значителен успех или места в Народното събрание, извърши акт на провокация срещу собствеността и личната безопасност на неговия почетен председател д-р Ахмед Доган и поведе клеветническа кампания срещу него.

Д-р Доган е поставен под охрана от НСО през 2009 г. Причина за решението бяха редица опити за извършване на нападения срещу него, които продължиха през годините и кулминираха с опита за убийство на нашия почетен председател през 2013 г. на конференция на ДПС, при това в присъствието на агенти на НСО. Към това трябва да се прибави и демонстрирането на явна враждебност от страна на определени чужди сили поради твърдата подкрепа на д-р Доган за евроатлантическото развитие на страната и сериозните му критики към опитите за чужди влияние в България. Така комисията на НСО, която се събира редовно и оценява осигурината охрана, установи, че има достатъчно сериозен риск от заплахи и от България, и от чужбина за нашия бивш лидер на ДПС.

През седмицата г-н Христо Иванов, съпредседател на „Да, България“, организира пиар акция, като навлезе с лодка в малък залив край Бургас, където в момента живее д-р Доган. Заедно с още трима партийни членове той слезе от лодката на плажа в непосредствено съседство с имота на г-н Доган и заяви, че като български гражданин има правото да използва всяка обществена площ и засне цялата случка. Г-н Иванов обаче пропусна да обясни на публиката в социалните медии, че имотът е там от години, че това не е незаконна постройка и че парцелът е придобит в съответствие със закона. Вместо това г-н Иванов настояваше, че д-р Доган загабва българска територия и суверенитет. След като г-н Иванов акостира на скалистия бряг в непосредствено съседство с местоживеенето на д-р Доган, служители на НСО го помолиха да напусне. Те учтиво повториха молбата няколко пъти, като обясниха, че просто си изпълняват задълженията и не желаят да участват в политически провокации, преди да прибегтнат до повикването на полиция. На което групата на г-н Иванов отговори с поставяне на българския флаг на скалите и с викове, че земята е собственост на България. Факт, който никой не оспорва, още по-малко д-р Доган, който е убеден патриот и защитник на правата на всички български граждани. И именно поради това животът му е под заплаха.

Този инцидент силно ни озадачава. Не само защото смятаме, че развяването на българския флаг и приказките за национален суверенитет с цел провокация срещу частната собственост на български гражданин от турски произход е просташки популизъм и опит за разделение, насочен срещу човека, който изгради и се изправи в защита на българския етнически модел и защити българските национални интереси с риск за собствената си сигурност.

Дори не заради инсинуацията, че нашият почетен президент се ползва с неоправдана институционална защита – макар че тя му бе поставена от комисия с основателна причина. А най-вече заради това, че като либерали вярваме в принципите на защитата на човешките права, частната собственост и върховенството на закона и отказваме да гледаме на нашата страна като на територия от Дивия запад, където всеки със свое тълкуване на кадастъра може да нахлуе в законно придобита територия. Смятаме, че е работа на съда е да тълкува и отсъди законността на всяка оспорвана собственост. Ако действителната цел на г-н Иванов е била да констатира наличието или липсата на определено право, а не да привлече вниманието на медиите чрез разпространяване на полуистини и преиграването с чувствителността около националността и суверенитет, той би трябвало да следва обичайната съдебна процедура за разследване. Смятаме, че прибягването до закона на тълпата, самонараняването (използвано е self-mutilation) е неприлично за политик, който сам се определя като демократ и смята твърдо да защитава тази гледна точка чрез протест срещу такива действия.

За съжаление актът на провокация на г-н Иванов не завърши с този инцидент, а достигна кулминацията си през уикенда. В събота, четири дни след като се оказаха в центъра на медийното внимание, въпросната партия и г-н Иванов като неин съпредседател организираха "протест", който подгря футболни хулигани, хора с криминално минало и провокатори от алтернативната десница и доведе до сблъсъци със силите на полицията, които се опитваха да опазят обществения ред, след като стана ясно, че крайната цел е нападение и нахлуване в частната собственост на д-р Доган. Водени от несигурността около мобилизирането на ефективна охрана и очакващи открита провокация, в спонтанен отговор хиляди членове и активисти на ДПС се събраха в събота сутринта преди организираното събитие около въпросния имот. Заради масовите мирни, зрели и отговорни действия на активистите на ДПС в крайна сметка успяхме да предотвратим целенасочения акт на агресия.

Отгоре на всичко г-н Иванов, който е съпредседател на партия, твърдяща, че е десноцентристка, с член на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента, си позволява не само спекулации пред българските медии, но и разпространява чрез евродепутата тази дезинформация сред колегите в Европарламента, членовете на антикорупционната интергрупа.

Спекулации, дезинформация и провокации на черноморския бряг. Спекулация, дезинформация и оклеветяване на уважаван български гражданин в българските медии. За съжаление дезинформация и спекулативни фалшиви новини в ЕП.

За нас това е неприемливо.

Г-н Доган официално се отказа от охраната на НСО в събота. От тази охрана се отказа и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който също бе обект на заплахи.

Със съжаление установихме, че специалните служби за сигурност в България и дори правоприлагащите агенции не са в състояние да отговорят адекватно на провокациите и вместо да възстановят обществения ред съгласно закона, предизвикват напрежение и си играят с етническия мир в страната, за чието изграждане и съхраняване ДПС и неговият почетен председател д-р Доган работят вече 30 години.

Не приемаме споровете около качеството на работата на НСО и отговорността за това да бъдат прехвърляни върху д-р Доган или ДПС – партия, която неведнъж показа своята демократична същност и привързаност към европейските ценности.

Не приемаме търсенето в европейските институции на подкрепа чрез дезинформация, спекулации и фалшиви новини, произведени в отчаян опит за вдигане на политическия рейтинг.

Чувстваме се задължени да ви информираме.

Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели"

Това писмо има нужда от някои уточнения. Едно: имотът на който акостира Иванов е държавен, а не частен. Второ: акцията по масовото плажуване имаше за цел да достигне до държавния плаж, а не да "атакува" сарая на Доган. Трето: мероприятието бе получило всички надлежни разрешителни от общината и от МВР, като "спонтанно" пристигналите активисти на ДПС пристигнаха в нощта преди "плажуването", извозвани с автобуси организирано, за да играят ролята на жив щит (неясно защо). Четвърто: в нито един момент от мероприятието, излъчвано на живо, нито после, МВР не е обявявало за наличието на футболни хулигани или хора с криминално минало. И пето: не става ясно какво имат предвид от ДПС със "самонараняването" на Христо Иванов при акостирането с гумената лодка. Тъй като и това бе заснето - Иванов не бе точно любезно посрещнат от гардовете на НСО, които го изблъскаха обратно във водата, прилагайки физическа сила.