Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е изключил нищо по отношение на Китай, заяви Белият дом, но отказа да потвърди информациите за евентуална забрана за достъп до американска територия на членовете на Китайската комунистическа партия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нищо не е изключено по отношение на Китай", каза говорителката на Белия дом Кейли Маккенани.

Според в. "Ню Йорк таймс" един от вариантите, разглеждани от Белия дом, е забрана за достъп до американска територия на членове на Китайската комунистическа партия и на техните семейства. Но тази мярка може и в крайна сметка да бъде отхвърлена, защото пред прилагането й има практически препятствия, тъй като Китайската комунистическа партия наброява 92 милиона членове.

Дипломат номер едно на САЩ Майк Помпейо пък каза, че много идеи се проучват сега.

В отговор на закона за националната сигурност, наложен от Пекин на Хонконг, Тръмп обяви във вторник край на преференциалния икономически режим, предоставян досега от САЩ на Хонконг. Той каза, че Хонконг ще бъде третиран като Китай, няма да има специални привилегии, няма да има специално икономическо отношение.

Тръмп обнародва и закон, предвиждащ санкции срещу китайски представители, прилагащи новите правила за сигурността с цел репресия на дисиденството.