Световният държавен дълг нарасна до рекордните 258 трилиона долара през първото тримесечие на 2020 г., когато икономиките по света започнаха да затварят, за да се овладее пандемията от коронавирус, като нивата на дълга продължават да се покачват, се казва в последен доклад на Института за международни финанси (IIF), цитиран от Ройтерс и БНР. 

Институтът, който на практика е обединение на глобални банки и финансови институции, заяви, че съотношението на дълг към БВП за първото тримесечие е скочило с над 10 процентни пункта, което е най-големият в историята тримесечен скок, достигайки рекордните 331%.

Данните показват, че въпреки че ръстът на нивата на дълга беше далеч под неговия осреднен тримесечен растеж, наблюдаван през периода от 2015 до 2019 г., темпът на нарастване на световния дълг, трупан от правителства, компании, финансови институции и домакинства се ускори след март, се казва в последният доклад на IIF.

През второто тримесечие общото емитиране на дълг достигна рекордните 12,5 трилиона долара, в сравнение със средната тримесечна стойност от 5,5 трилиона долара през 2019 г., посочи IIF, като допълни че 60% от този нов е бил държавен.

"Докато увеличаващите се нива на дълга предизвикват опасения относно неговата устойчивост, над 92% от държавния дълг е с инвестиционен рейтинг", се казва в доклада.

Погледът към развитите държави показва, че техният дял в дълга е скочил с 12% до 392% от БВП спрямо 2019 г., като ръстът на коефициента на дълга извън финансовия сектор е най-силно изразен в Канада, Франция, Норвегия и Съединените щати. Според IIF американският дълг представлява половината от общия дълг от 185 трилиона долара на развитите пазари.

При развиващите се пазари скокът е с 10% до 230% от БВП, но стойността на дълга в щатския долар спадна със 700 милиона долара до 72,5 трилиона долара до голяма степен поради обезценяването на валутите на нововъзникващите пазари спрямо щатския долар, се казва в доклада на IIF.