„Студен душ“ за гръцките позиции и ясно предизвикателство е това, което каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по радиостанцията „Авторадио“ за решението на Турция да превърне музея "Света София" в Истанбул джамия, пише днес гръцкият всекидневник "Прото тема".

Песков заяви, че отношенията между Москва и Анкара няма да се влошат заради промяната в статута на някогашната византийска патриашеска базилика от 6-и век. 

"Билетите (за влизане) в "Света София" са доста скъпи. Вече няма билети и входът ще бъде безплатен. Нашите туристи ще се възползват от това", е цитиран да казва Песков.

Той е казал и че решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган няма да навреди на отношенията между Москва и Анкара, защото официалната руска линия е, че трансформацията на режима на Света София е вътрешна работа на Турция.

"Освен това се надяваме, че при всяко решение нашите турски партньори ще вземат предвид статута на Света София като световно наследство на ЮНЕСКО и факта, че катедралата е свещена за много християни", заяви говорителят на Кремъл.

Според Песков това означава, че руските туристи, идващи в Истанбул, трябва да могат да посетят храма.

Говорителят на Кремъл е припомнил, че турската страна обеща, че "всичко ще се поддържа по най-добрия възможен начин и всеки ще може да посети храма".

Той е добавил, че руските власти уважават негативната позиция на Руската православна църква по този въпрос: 

"Ние уважаваме позицията на нашия патриарх, тъй като православните вярващи (...) се различават от държавната позиция".