„Категорично подкрепих снощи колегите, които са за върховенството на закона“, заяви днес премиерът Бойко Борисов при пристигането си в централата на Европейския съвет в Брюксел.

Ръководителите на страните членки на ЕС започнаха третия ден от дискусиите си за бюджета на Общността за периода 2021-2027 г. Специално свиканата за целта среща се проточи отвъд планираните първоначално два дни. А днес в началото на разговорите бе отложено първо с един час, а след това - за неопределено време.

Една то темите на Съвета е обвързването на върховенството на закона с финансовата помощ на страните членки.

„Разбира се, трябва да се отчитат и  страховете на някои държави членки като Словения например“, допълни Борисов, без да даде поднробности.

Най-обезпокоени от такова обвързване в действителност са Полша и Унгария. Срещу тях има задействани процедури по член 7 от Договора за ЕС.

Полският премиер Матеуш Моравецки, който пристигна малко след Борисов, заяви, че това е "инструмент в ръцете на по-силните страни, които могат да започнат да изнудват други страни".

Мрази ли Марк Рюте Унгария или Виктор Орбан?

Според унгарския премиер Виктор Орбан е необходимо повече време за преговори по този въпрос.

„Ние не сме против това предложение, но нека го обсъдим, ще отнеме седмици. Готови сме да го направим, но трябват законов инструмент и механизъм“, каза той.

Орбан допълни, че Унгария има спор с Нидерландия по въпроса за върховенството на закона, и обвини Марк Рюте в омраза:

„Не знам каква е личната причина на нидерландския премиер да мрази мен или Унгария, но той атакува толкова грубо и дава много ясно да се разбере, че тъй като според мнението му Унгария не зачита върховенството на закона, тя трябва да бъде финансово санкционирана. Това е позицията му, която е неприемлива, тъй като няма решение какво е върховенството на закона в Унгария.“

Накрая той заяви, че Рюте използва, без да знае, комунистически термини по отношение на Унгария.

Същевременно Бойко Борисов повтори позицията си от вчера, че ЕС трябва да има общ медицински протокол. Става дума всичко да е еднакво за страните членки – дали ще се носят маски, дали ще работят заведения, училища или детски градини.