Минути преди старта на дебатите по петия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" движението пред Народното събрание бе блокирано.

Първоначално полицията бе ограничила недоволните граждани, които за днес - 12-ия пореден ден на протест срещу властта и главния прокурор Иван Гешев, обявиха окупация на парламента. Те бяха съсредоточени откъм Паметника на Цар Освободител, за да може колите по жълтите павета да се движат свободно.

Част от недоволните граждани обаче взеха мерки - започнаха да пресичат непрестанно платното на уреченото за това място - пешеходната пътека. "Разходките" продължиха близо половин час, преди протестът просто да слезе на пътното платно. Полицията като че ли отстъпи. 

Първоначално протестът не пречеше на движението по жълтите павета, кордонът от полиция беше взел мерки за пропускане на колите.

Дванадесетият ден на протест с искане на оставката на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев днес е под формата на "окупация" на Народното събране, като мястото е избрано заради това, че днес депутатите дебатират по петия поред вот на недоверие срещу правителството, внесен от БСП от началото на мандата. 

Разходката по пешеходната пътека до Народното събрание продължи близо половин час. След това протестът слезе на платното. 

Вотът е на тема "несправяне с корупцията". Това е вторият подобен от 2017 г. насам. Дискусиите са от 9 ч., затова и протестът е под прозорците на народните представители, като насловът му е "ВСИЧКИ ВЪН. Няма да мине с вот на недоверие. Искаме мафията вън веднага".

Окупацията е с обявен час от ранни зори и е до 22 ч. по "план", обявен от Отровното трио -  неформалните водещи на демонстрациите Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов. Според тях 44-тият парламент е напълно ненужен, а самият вот - безсмислен, като според скулптора Минеков трябват нов парламент и нови избори, но честни. Сред исканията са новите парламентарни избори да се проведат с машинно гласуване, да се въведе дистанционен вот, ако е възможно, и дистанционно гласуване. Ако първото и в момента е заложено в Избория кодекс, то за второто би била нужна промяната му. 

Полицията е подготвена за дълъг ден на протести и окупация. 

Заради това, че денят е работен, протестът засега не е толкова масов. Някои протестиращи са се "въоръжили" с книги за четене и места за сядане, някои и работят дистанционно от жълтите павета. В социалните мрежи има съобщения, че хора ще излязат на протеста по време на обедната си почивка.

Дебатите по вота на недоверие започват без премиера Бойко Борисов. Той все още е в Брюксел, където текат преговори за разпределянето на парите от плана за възстановяване заради кризата, предизвикана от коронавируса. По "традиция" обаче Борисов никога не се появява в Народното събрание, когато текат обсъждания с искане на оставката на властта. 

През миналата седмица коалиционният съвет на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" обявиха решимост коалицията да остане стабилна и да довърши управлението до пролетта, когато изтича мандатът на действащото 44-то народно събрание. Министър-прдседателят обяви, че ще има голям ремонт на правителството, но след преодоляване на вота. Пак той обяви, че е поискал оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. Депозирането им обаче след коалиционния съвет бе "замразено". 

В ГЕРБ пък са обсъждали и варианти за формиране и на нов кабинет в рамките на настоящото Народно събрание - но без Борисов начело. Властта е категорична, че ще направи възможното да предотврати предсрочни парламентарни избори, защото това би значело служебно правителство на президента Румен Радев. "Тогава ние ще излезем на протест срещу това правителство", обясни Борисов. 

По конституция, за да бъде успешен вотът на недоверие, то поне 121 депутати трябва да гласуват "за" това. БСП и ДПС, които официално се водят в опозиция, обаче нямат този брой депутати и вероятността вотът да е успешен е минимална. Успехът му зависи и от депутатите на "Воля" и "Атака", като партията на Волен Сидеров бе изгонена от "Обединени патриоти", но това не значи, че не гласуват с управляващите. От 1990 г. насам няма успешен вот на недоверие. 

По правилник гласуването няма да е днес, а минимум 24 часа след края на дебатите - тоест най-рано утре следобед. 

Така изглеждаше площадът пред Народното събрание рано сутринта. Но на протеста идват все повече хора.