Най-разпознаваемата песен за всички времена във Великобритания е излезлият през 1996 г. хит Wannabe на моминската (тогава) поп група Spice Girls. Това установи обща изследователска група от манчестърския Музей на науката и промишлеността и от Университета на Амстердам, съобщи радио BBC.

"На съвременния британец са му нужни само 2,29 секунди, за да познае песента на Spice Girls сред всякакви други мелодии", отбелязват специалистите.

А вие, ако имате нерви, можете да се пробвате колко време ще издържите да слушате парчето. Гледането е друг въпрос.

Втора позиция в рейтинга зае друг мегадосаден хит - Mambo №5 на германския певец от угандийско-италиански произход Лу Бега. Него го разпознават за 2,48 секунди.

Първата тройка завършва нещо по-прилично - създаденото по молба на Силвестър Сталоун парче за филма "Роки 3" Eye of the Tiger на американската рок група Survivor - британците я идентифицират за 2,62 секунди.

В изследването на най-разпознаваемите мелодии, проведено по интернет, участвали 12 хиляди души. На тях им били предложени клипове на повече от 1000 песни от 40-те години на миналия век до наши дни.

"Опитахме се да установим как работи главният мозък, когато човек слуша музика - заявил един от инициаторите на изследването Ашли Бергоин. - Първо ни интересуваше процесът на запомняне на мелодията и бързото ѝ разпознаване, а също и особеносттите за съхранението ѝ в паметта на човек. Сега вече ще търсим биологическия механизъм на случващото се в главата."