Пакетът за България в новата финансова рамка на Европейския съюз за следващите 7 години е близо 29 млрд. евро. Това са повече пари в новия бюджет и сме една от малкото страни, които ще получат повече пари - близо 1 млрд. евро в сравнение с в момента. И това, при положение че новият бюджет на ЕС е орязан с 62 млрд. евро. 

Ей затова заслужавам да ми се иска оставката - 2 млрд. лв. повече за България при цялото окастряне. 

Това обяви във видеообръщение от Брюксел премиерът Бойко Борисов след края на преговорите, които за малко да счупят рекорд по продължителност. Решенията са били взети окончателно тази сутрин, като ЕС е постигнал споразумение и за бюджета, и за финансовия пакет за борба с кризата, предизвикана от коронавируса, стана ясно от думите му. 

По отношение на България премиерът заяви, че се запазат парите за кохезия и селскостопанска политика. 

"Не само се запазват парите по кохезионния фонд за България - 9 млрд. евро, с 800 млн. евро са повече в сравнение с досегашната рамка. За първи път за България са предвидени допълнителни целеви средства 200 млн. евро за най-слабо развитите региони. Това беше най-голямата ни битка и на няколко пъти си разваляхме отношенията", обяви министър-председателят, като подчерта, че той самият към 4 ч. сутринта е блокирал вземането на решения, докато страната ни не получи подкрепа за тези допълнителни 200 млн. евро. 

"Парите за България не само не бяха съкратени, а бяха повече, затова се води много, много голяма битка. Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е много голям приятел на България, подкрепи ме и канцлерът Меркел, огромна подкрепа от Себастиан Курц - канцлера на Австрия, той направи изказване пред Съвета, все едно е премиер на България - затова му благодаря и на него. И на премиера на Нидерландия също", обяви Борисов.

За България по мярката "Миграция" също ще има 200 млн. евро за опазване на външната граница на ЕС.

"Ние винаги сме настоявали Западните Балкани да бъдат подкрепяни - и ангажиментите към тях също са потвърдени", добави министър-председателят след края на преговорите в Брюксел. По думите му за 20 минути лидерите на страните от ЕС не са успели да счупят предишния рекорд по продължителност на разговорите. Той обаче счупил рекорда си по брой изпити кафета. 

Средствата по фонда за справедлив преход за нашата страна са 500 милона евро.

България ще може да разчита на 7,7 милиарда евро грант по пакета "Следващо поколение ЕС", от които основната част в размер на 6 милиарда са по механизма за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат предназначени за преодоляване на кризата и за постигане на устойчива и въглеродно неутрална икономика, обясни Борисов.

Публикувахте от Boyko Borissov в Понеделник, 20 юли 2020 г.

По темата за върховенството на закона и обвързването на помощта за всяка от държавите и разпределянето на бюджета на ЕС се постигна съгласие, като е било прецизирано каква точно трябва да е обвързаността - това трябва да е прозрачен процес, зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво третиране на всички страни членки въз основа на подход почиващ на доказателства. 

По настояване на Борисов с подкрепата на президента на Франция Еманюел Макрон ще се направи голяма оценка от Европейската комисия по медицински теми.